3 močni in preprosti recepti za naravno uničevanje plevela

Trije učinkoviti in preprosti recepti za naravno zatiranje plevela

Kemična sredstva za zatiranje plevela so vse bolj deležna kritik zaradi škodljivih učinkov na okolje in zdravje. Na srečo obstajajo naravne in okolju prijazne alternative, s katerimi se lahko znebite plevela, ne da bi pri tem škodovali našemu planetu. V tem članku vam predstavljamo trije močni naravni recepti za zatiranje plevelaenostavno narediti sami in ekonomično.

1. Beli kis zatiranje plevela

Beli kis je pogosta sestavina, ki se uporablja v zelenih čistilnih receptih. Ima tudi zelo zanimive lastnosti uničevanja plevela, zahvaljujoč visoki kislosti, ki uničuje plevel. Za pripravo tega naravnega sredstva za zatiranje plevela sledite tem korakom:

3 močni in preprosti recepti za naravno uničevanje plevela
3 močni in preprosti recepti za naravno uničevanje plevela

Sestavine

 • 1 liter belega kisa
 • 2 žlici biorazgradljivega pomivalnega sredstva

Priprava

 1. Beli kis zmešajte s tekočino za pomivanje posode v posodi ali neposredno v razpršilki.
 2. Mešanico dobro pretresite, da dobite homogeno raztopino.

Uporaba

Mešanico izdatno poškropite po plevelu, pri čemer pazite, da se izognete rastlinam, ki jih želite obdržati. Beli kis bo hitro uničil neželene rastlinske celice.

Pozor: Beli kis lahko poškoduje tudi rastline, ki jih želite obdržati, zato je pomembno, da ga nanašate samo na plevel in se čim bolj izogibate drugim rastlinam.

učinkovita naravna sredstva za zatiranje plevela
učinkovita naravna sredstva za zatiranje plevela

2. Soda bikarbona proti plevelu

Soda bikarbona je naravni izdelek z veliko uporabnostjo, predvsem v gospodinjstvu in vrtu. Ima lastnosti ubijanja plevela zaradi svoje sposobnosti, da moti rast rastlin. Tukaj je opisano, kako pripraviti to naravno sredstvo proti plevelu:

Sestavine

 • 200 g sode bikarbone
 • 1 liter vode

Priprava

 1. Sodo bikarbono raztopite v vodi in dobro premešajte, dokler ne dobite homogene raztopine.
 2. Raztopino prenesite v razpršilec.

Uporaba

Raztopino poškropite po plevelih in poudarite področja, kjer najbolj rastejo. Soda bikarbona bo preprečila njihovo rast in olajšala njihovo odstranjevanje.

Trik: lahko tudi čisto sodo bikarbono potresete neposredno na plevel, zlasti na tiste, ki rastejo na dovozih ali terasah. Soda bikarbona bo nato delovala kot počasi delujoč zatiralec plevela.

učinkovita naravna sredstva za zatiranje plevela
Naredite si svoj naravni uničevalec plevela

3. Slani uničevalec plevela

Sol je naraven in ekonomičen izdelek, ki se lahko uporablja kot ekološko sredstvo za zatiranje plevela. Uničuje plevel tako, da povzroča dehidracijo rastlin. Tukaj je opisano, kako pripraviti to naravno sredstvo proti plevelu:

Sestavine

 • 500 g soli
 • 1 liter vrele vode

Priprava

 1. Sol raztopite v vreli vodi in dobro premešajte, dokler ne dobite homogene raztopine.
 2. Pred uporabo pustite, da se raztopina ohladi.

Uporaba

Raztopino soli prelijte čez plevel, pri čemer pazite, da se izognete rastlinam, ki jih želite obdržati. Sol bo povzročila hitro dehidracijo neželenih rastlin, kar vodi v njihovo smrt.

Pozor: sol lahko škoduje rastlinam, ki jih želite ohraniti, in kakovosti tal. Zato ga je priporočljivo uporabljati zmerno in le na območjih, kjer je plevel še posebej invaziven.

Če se odločite za ta naravna sredstva za zatiranje plevela, boste pomagali zaščititi okolje in zdravje svojega vrta. Ne oklevajte in preizkusite te recepte in svoje rezultate delite z drugimi vrtnarji, ki skrbijo za ohranitev našega čudovitega planeta.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Nasveti » 3 močni in preprosti recepti za naravno uničevanje plevela