3 naravni in varčni nasveti za preprečevanje gnitja paradižnika pred cvetenjem

3 astuces naturelle et économiques pour prévenir la pourriture apicale des tomates

Končna gniloba paradižnika je pogosta težava, ki prizadene mnoge vrtnarje. Ta bolezen, imenovana tudi “črno dno”, povzroči nastanek črnih pik in razbarvanih površin na plodovih. na srečo obstaja več naravnih in varčnih nasvetov za preprečevanje te nevšečnosti. V tem članku predstavljamo tri učinkovite metode za zaščito rastlin paradižnika pred končno gnilobo cvetov.

1. Uporabite naravno zastirko

Mulčenje je tehnika prekrivanja tal okoli rastlin z organskim materialom. Ta metoda nudi številne prednosti, vključno z uravnavanjem temperature tal, zadrževanjem vlage in preprečevanjem erozije. Za boj proti cvetni gnilobi paradižnika je mogoče uporabiti različne vrste naravne zastirke:

3 naravni in varčni nasveti za preprečevanje gnitja paradižnika pred cvetenjem
3 naravni in varčni nasveti za preprečevanje gnitja paradižnika pred cvetenjem
 • Slama: Slama je lahka in ekonomična zastirka, idealna za zadrževanje vlage in preprečevanje izhlapevanja. Izboljša tudi strukturo prsti in tla obogati z organsko snovjo.
 • Pokošena trava: Odrezki trate so v vrtnarstvu pogosto podcenjen vir. Uporabljajo se lahko kot zastirka za hranjenje tal z dušikom in organskimi snovmi, hkrati pa uravnavajo vlažnost.
 • Sesekljani listi: Narezani listi so še ena naravna rešitev za zaščito rastlin paradižnika pred gnitjem cvetov. Zagotavljajo izolacijsko plast, ki spodbuja zadrževanje vode in omejuje temperaturna nihanja tal.
 • Narezano lubje: Zdrobljeno lubje je močna in trpežna zastirka, ki jo lahko uporabite za izboljšanje strukture tal in omejevanje erozije. Pomaga tudi pri uravnavanju vlažnosti in nadzoru rasti plevela.

Kako pravilno mulčiti rastline paradižnika?

Da bi bilo mulčenje učinkovito proti končni gnilobi cvetov, je bistveno upoštevati določene korake:

 1. Pred polaganjem zastirke rastline paradižnika temeljito zalijte, da ustvarite dobro zalogo vlage za korenine.
 2. Okoli rastlin položite plast 5 do 10 cm zastirke, ne da bi se neposredno dotaknili debla, da preprečite zadušitev korenin ali spodbujanje bolezni.
 3. Ponovno mulčite, ko se razgradi, da ohranite dosledno raven zaščite pred gnitjem na koncu cvetov.

2. Sprejmite uravnoteženo gnojenje

Pravilno gnojenje je bistvenega pomena za preprečevanje gnilobe končnega cvetenja paradižnika. Pravzaprav lahko to bolezen povzroči neravnovesje med potrebami rastlin po kalciju in vsebnostjo tega elementa v tleh. Pomanjkanje kalcija lahko povzroči nastanek črnih pik na plodovih in naredi paradižnike dovzetne za cvetenje in gnitje.

Gnojite svoje paradižnike s kalcijem

Za nadomestitev pomanjkanja kalcija je mogoče uporabiti več vrst gnojil:

 • Jajčne lupine: Zdrobite posušene jajčne lupine in jih vdelajte v zemljo okoli rastlin paradižnika. Postopoma bodo sproščali kalcij v tla.
 • Dopolnitve apnenca: Apnenčasti dodatki, kot sta apno ali sadra, so bogati s kalcijem in omogočajo korekcijo kislosti tal, hkrati pa zapolnijo pomanjkanje mineralov.
 • Posebna gnojila: Gnojila, posebej oblikovana za paradižnike, običajno vsebujejo kalcij in druga hranila, potrebna za rast rastlin. Sledite navodilom proizvajalca, da določite, koliko uporabiti.

Ohranite dobro ravnovesje hranil

Prav tako je ključnega pomena zagotoviti oskrbo s kalijem, fosforjem in dušikom, da preprečimo gnitje cvetov pri paradižnikih. Uravnoteženo gnojenje spodbuja skladen razvoj rastlin in zmanjšuje tveganje za bolezni.

3. Izvajajte redno in ustrezno namakanje

Redno namakanje, prilagojeno potrebam rastlin paradižnika, je bistvenega pomena za zagotovitev njihovega zdravja in preprečevanje gnilobe na koncu cvetov. Pravzaprav lahko presuha ali neredno zalivana tla preprečijo absorpcijo kalcija s koreninami in povzročijo pojav črnih pik na plodovih.

Kako pravilno zalivati ​​paradižnik?

Da bi se izognili gnilobi na koncu cvetov pri paradižnikih, upoštevajte dobre prakse namakanja:

 1. Rastline paradižnika zalivajte redno, odvisno od podnebnih razmer in potreb rastlin. V vročem vremenu bo morda potrebno dnevno zalivanje.
 2. Raje zalivanje ob vznožju rastlin kot zalivanje z razprševanjem. To omejuje izhlapevanje in usmerja vodo neposredno do korenin.
 3. Zalivajte po možnosti zjutraj, ko so temperature nižje in je izhlapevanje manj pomembno.
 4. Tla naj bodo vlažna, a ne razmočena, da se izognete prekomernemu zalivanju, ki bi lahko spodbudilo končno gnitje cvetov.

Z uporabo teh treh naravnih in varčnih nasvetov boste lahko učinkovito preprečili gnitje končnih cvetov paradižnika in uživali v svojem pridelku v največji meri.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » 3 naravni in varčni nasveti za preprečevanje gnitja paradižnika pred cvetenjem