3 naravni repelenti, da se pripravite na boj proti komarjem

3 répulsifs naturels à préparer soi-même pour lutter contre les moustiques

Komarji niso samo neprijetni in dražeči, ampak lahko prenašajo tudi bolezni. Da bi se izognili njihovim ugrizom, je na trgu veliko kemičnih repelentov. Vendar so ti izdelki lahko škodljivi za zdravje in okolje. Na srečo obstajajo okolju prijazne in varne alternative za odganjanje teh neželenih žuželk. V tem članku vam bomo predstavili tri naravne repelente, ki jih pripravite samiki temelji na rastlinah z lastnostmi odbijanja žuželk, kot so limonska verbena, bazilika in timijan.

Limonska verbena: močan naravni repelent

Citronska verbena (Aloysia citrodora), znana tudi kot limonska verbena ali limonska trava, je rastlina, ki izvira iz Južne Amerike, še posebej cenjena zaradi svežega vonja po limoni. Njeni listi vsebujejo eterična olja, ki odbijajo komarje in druge žuželke.

3 naravni repelenti, da se pripravite na boj proti komarjem
3 naravni repelenti, da se pripravite na boj proti komarjem

Razpršilo za odganjanje limonine verbene

Za pripravo repelentnega razpršila na osnovi verbene-limonske trave boste potrebovali:

  • 100 ml vode
  • 50 ml belega kisa
  • 10 kapljic eteričnega olja limonine verbene
Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Vse sestavine zmešajte v steklenički z razpršilom in jo pred vsako uporabo dobro pretresite. Poškropite po oblačilih, koži (izogibajte se obrazu) in območjih, kjer želite preprečiti komarje.

Bazilika: repelentna in aromatična rastlina

Bazilika (Ocimum basilicum), to aromatično zelišče, priljubljeno v kuhinji, ima tudi lastnosti odganjanja žuželk. Dejansko komarji in druge leteče žuželke ne cenijo njegovega značilnega vonja. Dovolj je torej, da ob oknih ali ob robu terase vzgojimo nekaj rastlin bazilike, da izkoristimo njihovo odganjalno delovanje.

Losjon na osnovi bazilike

Za pripravo repelentnega losjona na osnovi bazilike:

  1. 30 g svežih listov bazilike 30 minut prelijte z 200 ml vrele vode.
  2. Infuzijo filtrirajte in pustite, da se ohladi
  3. Dodajte 50 ml belega kisa in 5 kapljic eteričnega olja sivke

Pripravek nalijte v stekleničko z razpršilom in ga nanesite neposredno na kožo. Ta losjon lahko poškropite tudi po zunanjem prostoru, da preprečite komarje.

Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Timijan: naravni repelent z več lastnostmi

Timijan (Thymus vulgaris), drugo aromatično zelišče, ki se pogosto uporablja pri kuhanju, je tudi odličen naravni repelent proti komarjem. Ta sredozemska rastlina vsebuje timol, aktivno sestavino, ki deluje kot repelent za insekte in jo je mogoče ekstrahirati kot eterično olje.

Sveča proti timijanu

Za izdelavo sveče proti timijanu:

  • V vodni kopeli stopite 200 g sojinega ali čebeljega voska
  • Dodajte 20 kapljic eteričnega olja timijana in dobro premešajte
  • Pripravek vlijemo v lonček ali model, nato vstavimo vato
  • Pred uporabo pustite, da se ohladi in strdi

Svečo prižgite, ko ste na prostem ali v prostoru, kjer so prisotni komarji. Hlapi, ki nastajajo pri zgorevanju, bodo te škodljivce učinkovito odganjali.

Nasveti in previdnostni ukrepi pri uporabi

Tukaj prikazani naravni repelenti so na splošno varni za večino ljudi. Vendar je priporočljivo narediti test z obliži, preden te pripravke nanesete neposredno na kožo. Poleg tega naj se nosečnice in otroci, mlajši od 3 let, izogibajo uporabi nekaterih eteričnih olj. Če ste v dvomih, se posvetujte z zdravstvenim delavcem.

Preberite tudi:  Ta čudovit babičin nasvet vam omogoča, da imate zobe, ki so bolj beli od belih!

Ne pozabite, da naravni repelenti niso tako učinkoviti kot komercialni kemični izdelki. Vseeno pa lahko predstavljajo zanimivo alternativo za zmanjšanje uporabe škodljivih snovi in ​​sodelovanje pri ohranjanju našega okolja.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » 3 naravni repelenti, da se pripravite na boj proti komarjem