5 presenetljivih in malo znanih načinov uporabe vode za kuhanje krompirja

Vodo za kuhanje krompirja pogosto zavržemo, ne da bi o tem sploh razmišljali. Vendar pa je ta voda lahko zelo koristna v različnih situacijah. Tukaj je 5 neverjetnih in okolju prijaznih načinov uporabe vode za kuhanje krompirja.

1. Nahranite rastline na vrtu

Hranila, ki so prisotna v krompirju, se delno nahajajo v vodi za kuhanje. Zato bi bilo škoda, da tega ne bi izkoristili za hranjenje svojih rastlin! Zberite ohlajeno kuhano vodo in jo uporabite za zalivanje rož, zelenjave in drugih rastlin. Ta metoda ne le prihrani vodo, ampak vašim nasadom zagotovi tudi osnovna hranila za njihovo rast.

5 presenetljivih in malo znanih načinov uporabe vode za kuhanje krompirja
5 presenetljivih in malo znanih načinov uporabe vode za kuhanje krompirja

Pazite se presežka

Vendar pazite, da rastlin ne zalijete preveč s to vodo, saj lahko med kuhanjem vsebuje nekaj soli. Poleg tega je najbolje, da tega trika ne uporabljate na krhkih ali na sol občutljivih rastlinah, kot so nekatere rože ali mladi poganjki.

2. Očistite madeže na ploščicah

Voda za kuhanje krompirja ima lastnosti razmaščevanja, s katerimi lahko učinkovito očistite madeže na ploščicah. Madeže preprosto zdrgnite s krpo, namočeno v mlačno vodo od kuhanja, nato sperite s čisto vodo. Za povečanje učinkovitosti tega naravnega čistila lahko dodate tudi nekaj kapljic belega kisa.

Pred uporabo preizkusite

Vedno zaradi previdnosti je priporočljivo, da to metodo preizkusite na majhnem neopaznem območju, preden jo nanesete na celotno ploščico. Tako boste zagotovili, da voda za kuhanje ne bo povzročila razbarvanja ali drugih poškodb vaših tal.

kako reciklirati vodo za kuhanje krompirja
kako reciklirati vodo za kuhanje krompirja?

3. Poskrbite za sijaj srebrnine

Če imate srebrn jedilni pribor, ki je od časa in uporabe porjavel, mu lahko voda za kuhanje krompirja pomaga povrniti sijaj. Enostavno srebrnino za približno eno uro namočite v mlačno vodo za kuhanje, nato ga zdrgnite z mehko krpo, da odstranite počrneli film. Na koncu temeljito sperite s čisto vodo in obrišite z drugo čisto, suho krpo.

Zakaj deluje?

Škrob, ki ga sprosti krompir med kuhanjem, ima sposobnost absorbiranja sulfidov, ki so odgovorni za temnenje srebra. Voda za kuhanje torej deluje kot naravno čistilno in razoksidacijsko sredstvo, ki omogoča povrnitev sijaja in sijaja vašim srebrnim predmetom.

4. Pripravite juho za juhe in omake

Namesto vode iz pipe ali jušne kocke, ki imajo pogosto veliko soli, lahko vodo za kuhanje krompirja uporabite za pripravo lastnih juh in omak. Že vroča voda, bogata s hranili, bo vašemu kuhanju dodala dodaten okus.

Različni recepti

To vodo uporabite kot osnovo za pripravo zelenjavne juhe, domače paradižnikove omake ali celo juhe za kuhanje testenin ali riža. Lahko eksperimentirate z različnimi recepti in prilagodite količine vode svojemu okusu in želeni gostoti.

Nasveti za recikliranje vode za kuhanje krompirja
Nasveti za recikliranje vode za kuhanje krompirja

5. Olajšajte draženje kože

Nenazadnje, ali ste vedeli, da lahko vodo iz krompirja uporabite tudi za lajšanje nekaterih kožnih obolenj? Zahvaljujoč svojim protivnetnim in mehčalnim lastnostim, lahko pomiri razdraženost, srbečico in rdečico, ki jo povzročijo piki žuželk, sončne opekline ali izpuščaji.

Kako nadaljevati ?

Enostavno nanesite vato, namočeno v ohlajeno vodo za kuhanje, na prizadeto mesto in pustite nekaj minut. Po potrebi lahko operacijo ponovite večkrat na dan, dokler simptomi ne izzvenijo.

Če povzamemo, voda za kuhanje krompirja ima veliko praktičnih in okolju prijaznih uporab, bodisi za vrtnarjenje, čiščenje, kuhanje ali nego kože. Zato naslednjič, ko boste kuhali krompir, razmislite o varčevanju s to dragoceno vodo!

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Nasveti » 5 presenetljivih in malo znanih načinov uporabe vode za kuhanje krompirja