7 stvari, ki jih nikoli ne smete dati v pomivalni stroj!

Pomivalni stroj je nepogrešljiv kos opreme, ki nam olajša vsakodnevna opravila. Vendar se lahko nekateri predmeti poškodujejo ali poškodujejo vašo napravo, če jih perete v pomivalnem stroju. V tem članku vam predstavljamo 7 stvari, ki jih nikoli ne smete dati v pomivalni stroj.

1. Leseni kuhinjski pripomočki

Deske za rezanje, lopatice, žlice in druge pripomočke iz lesa pomivajte ročno. Vroča voda in detergenti za pomivalni stroj lahko povzročijo, da les nabrekne, zvije in poči. Poleg tega lahko intenzivni cikli sušenja oslabijo in sčasoma zlomijo vlakna lesa.

česa nikoli ne smete pomivati ​​v pomivalnem stroju
česa nikoli ne smete dati v pomivalni stroj?

Nasveti za nego:

Lesene pripomočke pomivajte z vlažno gobo in malo tekočega mila. Temeljito jih sperite in takoj osušite s čisto brisačo.

2. Ostri noži in profesionalni noži

Kuharski noži, noži za kruh in druga ostra rezila se lahko hitro utrdijo, če jih perete v pomivalnem stroju. Stik z drugimi predmeti med pomivanjem lahko povzroči ostružke ali praske na rezilu. Poleg tega lahko noži poškodujejo tudi notranjost vašega pomivalnega stroja.

Nasveti za nego:

Ostre nože operite ročno z milom in toplo vodo. Nežno obrišite rezilo, da se ne urežete, in takoj obrišite nož s čisto krpo.

3. Lonci in ponve iz litega železa

Lito železo je trden in vzdržljiv material, vendar se slabo obnese pri čiščenju v pomivalnem stroju. To namreč lahko povzroči pojav rje in poškoduje zaščitni premaz površine.

Nasveti za nego:

Posodo iz litega železa pomivajte ročno z mehko krtačo in malo mila. Temeljito sperite in takoj osušite s čisto brisačo. Da preprečite rjavenje, nato lonec ali ponev shranite s tanko plastjo rastlinskega olja.

umazana posoda v pomivalnem stroju
umazana posoda v pomivalnem stroju

4. Plastične škatle za shranjevanje

Čeprav so nekatere plastične škatle za shranjevanje zasnovane za pomivanje v pomivalnem stroju, je najbolje, da tega ne storite. Toplota in detergent lahko v nekaterih primerih spremenita plastiko in povzročita nastanek potencialno škodljivih snovi. Poleg tega lahko lahke škatle med pomivanjem prevrnejo, kar zmanjša njihovo učinkovitost čiščenja.

Nasveti za nego:

Plastične škatle operite ročno z gobo in tekočim milom. Preden jih shranite, jih temeljito sperite in osušite s čisto brisačo.

5. Kristalni predmeti

Kozarci in drugi kristalni predmeti so preveč krhki, da bi jih pomivali v pomivalnem stroju. Toplota in močni vodni curki lahko povzročijo, da ti občutljivi predmeti počijo ali se celo popolnoma zlomijo.

Nasveti za nego:

Kristalne predmete perite ročno z mehko gobo in tekočim milom. Izperite jih s toplo vodo, nato pa jih osušite s krpo, ki ne pušča vlaken, da preprečite madeže.

delujoč pomivalni stroj
delujoč pomivalni stroj

6. Aluminijasta posoda

Nekatere aluminijaste posode, kot so ponve, ponve in pekači za torte, ne smete pomivati ​​v pomivalnem stroju. Kemična reakcija med aluminijem in detergenti lahko namreč povzroči izgubo njihovega zaščitnega premaza in povzroči njihovo oksidacijo.

Nasveti za nego:

Aluminijaste dele operite z mehko gobo in tekočim milom. Temeljito jih sperite in takoj osušite s čisto brisačo.

7. Poslikani ali pozlačeni okrasni predmeti

Krožniki, skodelice in druga namizna posoda z ročno poslikanimi motivi ali zlatimi detajli lahko izgubijo sijaj, če jih pomijete v pomivalnem stroju. Kemikalije in toplota lahko res pokvarijo barve in zaključke.

Nasveti za nego:

Občutljive okrasne predmete perite ročno z mehko gobo in tekočim milom. Temeljito jih sperite in posušite s krpo, ki ne pušča vlaken, da ohranite njihov videz.

Če te predmete pomivate ročno in upoštevate naše nasvete za vzdrževanje, boste podaljšali življenjsko dobo kuhinjskih pripomočkov in se izognili poškodbam pomivalnega stroja. Ne oklevajte in preberite uporabniški priročnik vaše naprave, če želite izvedeti dodatne previdnostne ukrepe, ki jih je treba sprejeti.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Nasveti » 7 stvari, ki jih nikoli ne smete dati v pomivalni stroj!