Ali poznate te babičine trike za enostavno odstranjevanje vodnega kamna s ploščic?

Les astuces de grand-mère pour enlever le calcaire incrusté sur le carrelage

Vodni kamen je pogosta težava v naših domovih, še posebej, če je voda iz pipe trda. Lahko se nabira na ploščicah in drugih površinahpušča grde bele sledi, ki jih je težko odstraniti. Na srečo so že naše babice našle učinkovite rešitve za premagovanje zakarjenega apnenca. Tukaj je nekaj teh preizkušenih nasvetov.

Beli kis: naravni zaveznik proti vodnemu kamnu

Beli kis nedvomno sodi med najučinkovitejši naravni izdelki za odstranjevanje vodnega kamna. Njegova kislost dejansko raztopi mineralne usedline, ki so odgovorne za madeže. Uporabite ga lahko čistega ali razredčenega z vodo (50/50), odvisno od stanja vaših ploščic.

Babičini nasveti za odstranjevanje skorjenega apnenca s ploščic
Babičini nasveti za odstranjevanje skorjenega apnenca s ploščic

Direkten nanos s krpo ali gobo

Preprosto pomočite čisto krpo ali gobo v beli kis in zdrgnite področja, ki jih je prizadel vodni kamen. Pustite delovati nekaj minut, nato sperite s čisto vodo. Ne oklevajte in po potrebi ponovite operacijo.

Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

V spreju za ciljno delovanje

V plastenko z razpršilom nalijte beli kis in ga popršite po sledovih vodnega kamna. Pustite delovati vsaj 15 minut, nato zdrgnite z vlažno gobo ali krpo. Nato temeljito sperite s čisto vodo.

Babičini nasveti za odstranjevanje skorjenega apnenca s ploščic (2)
Kako z babičinimi zvijačami odstraniti nakopičen apnenec s ploščic

Limona: naravna in prijetna rešitev

Limona je tudi odličen zaveznik za premagovanje apnenca, ki se je nabral na ploščicah. Njegova kislost pomaga pri raztapljanju mineralnih usedlin, svež vonj pa pusti prijeten vonj v prostoru.

Natrite s polovico limone

Limono prerežite na pol in s polovico namažite neposredno mesta, ki jih je prizadel vodni kamen. Pustite delovati nekaj minut, nato pa temeljito sperite s čisto vodo.

Razredčen limonin sok

Limonin sok zmešajte z litrom mlačne vode. V to raztopino namočite čisto krpo in z njo obrišite luskaste ploščice. Pustite delovati približno 15 minut, nato sperite s čisto vodo.

Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste
Babičini nasveti za odstranjevanje skorjenega apnenca s ploščic (3)
Soda bikarbona: za čiščenje in beljenje

Soda bikarbona: za čiščenje in beljenje

Soda bikarbona je še en naravni izdelek, ki lahko pomaga pri odstranjevanju skorjenega vodnega kamna. Njegova drobna zrnavost olajša odstranjevanje usedlinmedtem ko njegove alkalne lastnosti pomagajo nevtralizirati kisline v mineralnih usedlinah.

Bikarbona in beli kis

Zmešajte dve žlici sode bikarbone z malo belega kisa, da dobite pasto. To pasto nanesite na luskasta področja in zdrgnite z gobo ali staro zobno ščetko. Pustite delovati 15 minut, nato sperite s čisto vodo.

Previdnostni ukrepi, ki jih je treba upoštevati

Preden uporabite te babičine trike za odstranjevanje skorjenega apnenca s ploščic, je pomembno, da upoštevate nekatere varnostne ukrepe:

  • Vedno opravite test na majhno, neopazno površino, preden obdelate celotno površino, da preverite, ali uporabljeni izdelek ne razbarva ali poškoduje materiala.
  • Po vsakem tretmaju temeljito sperite s čisto vodo, da odstranite vse ostanke izdelka.
  • Pri uporabi kislih izdelkov, kot sta beli kis ali limona, zaščitite roke z rokavicami, saj lahko dražijo kožo.
Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Če povzamemo, obstaja več učinkovitih babičinih trikov za odstranjevanje vodnega kamna, ki se je nabral na ploščicah, predvsem z uporabo naravnih izdelkov, kot so beli kis, limona in soda bikarbona. Ne oklevajte in preizkusite te rešitve, da polepšate svoje ploščice in uživate v čistejši in prijetnejši notranjosti.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » Ali poznate te babičine trike za enostavno odstranjevanje vodnega kamna s ploščic?