Enostaven recept na osnovi jajčnih lupin in mila za pripravo domačega večnamenskega čistila

Odkrijte naše trik za pripravo domačega večnamenskega čistila z jajčnimi lupinami in milom. Ta varčna, ekološka in učinkovita metoda vam bo omogočila, da po nekaj preprostih korakih izdelate svoj naravni izdelek za gospodinjstvo.

Zakaj uporabiti jajčne lupine in milo kot sestavini?

Jajčnih lupin in mila je veliko sestavin, ki so poceni in jih je enostavno najti. Poleg tega imajo zanimive lastnosti čiščenja:

 • Jajčne lupine: Ker so bogati s kalcijem, so abrazivni, vendar niso preveč agresivni za površine. Omogočajo vam odstranjevanje umazanije in drugih ostankov skorje.
 • milo: Je biološko razgradljiv, netoksičen in nežno čisti vse vrste površin. Raje uporabite naravno in ekološko milo, kot je marsejsko milo ali črno milo.
recept za domače čistilo za jajca in milo
Domače večnamensko milo in čistilo za jajca

Ta kombinacija ponuja večnamensko gospodinjsko čistilo, ki spoštuje okolje, ohranja vaše zdravje in je primerno za vsa vaša vsakodnevna gospodinjska opravila.

Kako pripraviti svoje domače večnamensko čistilo?

Priprava tega naravnega gospodinjskega izdelka je zelo preprosta in zahteva le nekaj korakov:

čistilo na osnovi jajc
čistilo na osnovi jajc
 1. Obnovite jajčne lupine: Ko uporabljate jajca pri kuhanju, lupine skrbno shranite. Izperite jih s čisto vodo, da odstranite morebitne sledi jajčnega beljaka ali rumenjaka.
 2. Posušite jajčne lupine: jajčne lupine položite na čisto kuhinjsko brisačo in pustite, da se sušijo na zraku 24-48 ur.
 3. Zmeljemo jajčne lupine: suhe lupine damo v mešalnik, električni kavni mlinček ali možnar. Zmeljemo jih v fin prah.
 4. Naribajte milo: uporabite strgalo za sir ali lupilec za zelenjavo, da svoje milo spremenite v ostružke. Izberite naravno in ekološko milo, da optimizirate učinkovitost domačega večnamenskega čistila in zmanjšate njegov vpliv na okolje.
 5. Zmešajte sestavine: V posodo stresite prah jajčnih lupin in milne kosmiče. Previdno premešajte obe sestavini, da dobite homogeno teksturo.
 6. Dodajte vročo vodo: mešanico postopoma prelijte z vročo (vendar ne vrelo) vodo in mešajte, dokler ni gladka in kremasta.
 7. Shranjevanje domačega večnamenskega čistila: Pripravek prenesite v steklen kozarec z nepredušnim pokrovom. Na sobni temperaturi ga lahko hranimo več mesecev.

Z upoštevanjem teh preprostih korakov boste dobili ekološko, varčno in učinkovito večnamensko gospodinjsko čistilo za vsa vaša vsakodnevna gospodinjska opravila.

Kako uporabljati svoje domače večnamensko čistilo?

Ta naravni izdelek je primeren za številne površine in situacije:

čistilo za milo in jajca
čistilo za milo in jajca
 • Za razmaščevanje: Na vlažno gobo nanesite kanček čistila in zdrgnite zamaščene površine (štedilnik, delovna plošča, napa).
 • Za odstranjevanje vodnega kamna: Z zobno ščetko, namočeno v čistilo, zdrgnite fuge ploščic, pipe in stene prh.
 • Blesteti: Rahlo navlažite čisto krpo, nanesite tanko plast čistila in polirajte površine iz nerjavečega jekla, steklo in ogledala.
 • Za čiščenje tal: Nekaj ​​žlic čistila razredčite v vedru tople vode, nato obrišite kot običajno.

Zahvaljujoč svojim lastnostim razmaščevanja, odstranjevanja vodnega kamna in abrazivnih lastnosti, to domače večnamensko čistilo poenostavi vašo gospodinjsko rutino, hkrati pa spoštuje okolje in vaše zdravje.

Prednosti izdelave lastnega domačega večnamenskega čistila

Gospodarstvo in ekologija

Izdelava lastnega čistilnega izdelka vam ne omogoča le zmanjšati porabo čistilnih sredstev, ampak tudi omejiti proizvodnjo plastične embalaže, ki škoduje našemu okolju. Poleg tega je milo biološko razgradljiva sestavina, jajčne lupine pa bogat in obnovljiv vir.

domače ekološko čistilo
domače ekološko čistilo

Prilagodljiv izdelek

Doma narejeno večnamensko čistilo lahko prilagodite tako, da dodate eterična olja, ki prijetno odišavijo vaše površine (na primer nekaj kapljic eteričnega olja limone ali sivke). Konsistenco izdelka lahko prilagodite tudi svojim željam, tako da dodate več ali manj vroče vode.

Gesta za vaše zdravje

Če se odločite za to domače čistilo, se izognete izpostavljenosti potencialno škodljivim kemikalijam v industrijskih čistilih. Tako poskrbite za svoje zdravje in zdravje svoje družine.

Če povzamemo, ta nasvet za izdelavo domačega večnamenskega čistila z jajčnimi lupinami in milom je preprosta, ekonomična, ekološka in učinkovita metoda ohraniti vašo notranjost ob ohranjanju okolja in vašega zdravja.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Nasveti » Enostaven recept na osnovi jajčnih lupin in mila za pripravo domačega večnamenskega čistila