Hitro ohladite plastenko vode brez hladilnika: neverjeten babičin trik, ki ga morate poznati!

Poleti ali v obdobjih visoke vročine je lahko pijačo težko ohladiti. Hladilnik ni vedno na voljo, sploh ko ste na poti, na pikniku ali na dopustu. Vendar pa obstaja a babičin namig preprost in učinkovit način za hitro ohladitev steklenice vode brez hladilnika. Tukaj odkrijte skrivnost uživanja sveže in odžejajoče vode v samo nekaj minutah.

Načelo: uporaba znanosti za hlajenje vode

Za hlajenje steklenice vode brez hladilnika je treba izkoristiti naravni pojav, ki ga znanstveniki dobro poznajo: izhlapevanje. Ko tekočina izhlapi, absorbira toploto in tako povzroči padec temperature okoli sebe. Vse kar morate storiti je, da ustvarite ugodne pogoje za izhlapevanje, da ohladite steklenico vode.

hitro ohladite plastenko vode brez hladilnika
hitro ohladite plastenko vode brez hladilnika

Potrebne sestavine

 • Steklenica vode pri sobni temperaturi
 • Kuhinjska krpa, prtiček ali kos blaga, ki je dovolj velik, da ovijete steklenico
 • Groba sol
 • Hladna voda (če je mogoče) ali voda iz pipe
Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Koraki za osvežitev steklenice vode brez hladilnika

Sledite tem hitrim in enostavnim korakom, da v trenutku uživate v osvežilni vodi:

 1. Zmočite kuhinjsko krpo ali brisačo: Kos blaga namočite v hladno ali vodo iz pipe. Rahlo ga stisnite, da ostane vlažen, vendar ne kaplja.
 2. Dodajte grobo sol: Mokro krpo izdatno potresite z grobo soljo. Sol spodbuja izhlapevanje in bo omogočila hitrejše ohlajanje steklenice.
 3. Zavijte steklenico: Slano krpo ovijte okoli steklenice z vodo in se prepričajte, da je dobro pokrita.
 4. Steklenico postavite v hladilnik: Najbolje je, da steklenico, zavito v kuhinjsko krpo, izpostavite viru svežega zraka, na primer prepihu, ventilatorju ali preprosto v senci. Izogibajte se sončnim ali vročim krajem, ki bodo upočasnili proces ohlajanja.
 5. Počakajte nekaj minut: Odvisno od temperature okolice in učinkovitosti vašega sistema za izhlapevanje bi morala biti vaša steklenica za vodo ohlajena v samo 10-30 minutah.
Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Prednosti tega trika za hlajenje steklenice vode brez hladilnika

Ta preprosta in učinkovita metoda ima več prednosti:

 • Ekonomsko: Ni vam treba kupovati ledenih kock ali ledenih vrečk, groba sol in voda sta poceni in lahko dostopni sestavini.
 • Priročno: Ne glede na to, ali ste na pikniku, kampirate ali samo doma med izpadom elektrike, vam ta trik omogoča, da uživate v sladki vodi, ne da bi potrebovali hladilnik.
 • hitro: Za razliko od zamrzovanja, ki traja več ur, da ohladi steklenico vode, ta metoda traja le nekaj minut.
 • Ekološki: Z izogibanjem uporabi električnih naprav, kot sta hladilnik ali zamrzovalnik, prispevate k zmanjšanju energetskega odtisa in vpliva na okolje.

Dobro je vedeti: meje tega trika

Ta tehnika je še posebej dobra za steklene ali plastične steklenice za vodo. Vendar je pomembno upoštevati, da je lahko manj učinkovita za termovke ali izotermične steklenice za vodo, katerih izolacija omejuje izmenjavo toplote z zunanjostjo. V tem primeru raje hladite vodno kopel z ledenimi kockami, da hitro ohladite pijačo.

Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Bistveno je tudi zagotoviti, da tkanina ostane vlažna ves čas hlajenja. Če je potrebno, ne oklevajte in krpo ponovno navlažite in nasolite, da ohranite izhlapevanje in učinkovito osvežite steklenico vode.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » Hitro ohladite plastenko vode brez hladilnika: neverjeten babičin trik, ki ga morate poznati!