Hladilnik in zamrzovalnik: kakšna je idealna temperatura za ohranjanje hladne hrane?

Frigo et congélateur - quelle est la température idéale pour garder vos aliments au frais

Hladilni aparati so nepogrešljivi v našem vsakdanjem življenju. Omogočajo nam, da živila ohranimo sveža, hkrati pa ohranimo njihov okus in hranilne lastnosti. Kakšna pa je idealna temperatura, da vaša hrana ostane v popolnem stanju? V tem članku vas vodimo, kako najti pravo nastavitev za vaš hladilnik in zamrzovalnik.

Idealna temperatura za vaš hladilnik

THE hladilnik je bistvena naprava za ohranjanje svežine hrane. Temperatura v notranjosti mora biti dovolj nizka, da upočasni rast bakterij, vendar ne prehladna, da bi poškodovala hrano. Po mnenju strokovnjakov je idealna temperatura med 3°C in 5°C.

Hladilnik in zamrzovalnik – kakšna je idealna temperatura za ohranjanje hladne hrane
Hladilnik in zamrzovalnik: poiščite idealno temperaturo za shranjevanje hrane

Če želite preveriti, ali je vaš hladilnik pravilno nastavljen, lahko uporabite hladilni termometer. Samo postavite ga za nekaj ur blizu sredine naprave in zabeležite prikazano temperaturo. Če to ni pravilno, prilagodite nastavitve termostata.

Kako optimizirati razporeditev živil v hladilniku?

Pomembno je, da pravilno organizirate različne dele vašega hladilnika, da čim bolje ohranite hrano. Tu je nekaj nasvetov, kako kar najbolje izkoristiti svojo napravo:

 • Najhladnejše območje: nahaja se na dnu hladilnika in je idealen za shranjevanje surovega mesa in rib.
 • Predal za zelenjavo: pomaga ohranjati idealno vlažnost, da sta sadje in zelenjava dlje časa sveža.
 • Vmesna tla: idealni so za mlečne izdelke, pripravljene jedi in pakirana živila.
 • Vrata : je manj hladno kot druga območja in je zelo primerno za pijače, začimbe in jajca.

Idealna temperatura za vaš zamrzovalnik

Če želite shraniti zamrznjeno hrano ali pripraviti jedi vnaprej, zamrzovalnik je pravi zaveznik. Idealna temperatura za dobro ohranitev je med -18°C in -20°C. Ta razpon znatno upočasni rast bakterij in ohrani hranilne lastnosti hrane.

Pri hladilniku je priporočljivo redno preverjanje temperature z ustreznim termometrom. Ne oklevajte in prilagodite nastavitve glede na letne čase, saj lahko spremembe temperature okolja vplivajo na delovanje vaše naprave.

Nekaj ​​nasvetov za pravilno uporabo zamrzovalnika

Če želite kar najbolje izkoristiti zamrzovalnik in zagotoviti optimalno shranjevanje, upoštevajte nekaj nasvetov:

 • Označite svojo hrano: zabeležite datum zamrzovanja in vsebino vrečke, da se izognete neprijetnim presenečenjem med odmrzovanjem.
 • Porcija: hrano razdelite na majhne porcije, da olajšate odmrzovanje in se izognete odpadkom.
 • Upoštevajte obdobja hrambe: vsako živilo ima določen rok trajanja v zamrzovalniku. Pozanimajte se o teh časih, da se izognete uživanju poškodovanih izdelkov.
 • Odmrznjene hrane ne zamrzujte ponovno: to spodbuja razmnoževanje bakterij in lahko spremeni prehransko kakovost izdelka.

Varčujte z energijo s hladilnikom in zamrzovalnikom

Nujno je, da svoj hladilnik in zamrzovalnik uporabljate na ekološko odgovoren način, da zmanjšate svoj ekološki odtis in prihranite energijo. Tukaj je nekaj najboljših praks, ki jih je treba sprejeti:

 • Preverite tesnost vrat: tesnila v slabem stanju lahko povzročijo znatno izgubo energije. Po potrebi jih spremenite.
 • Izogibajte se postavljanju naprav blizu vira toplote: to poveča porabo energije in zmanjša učinkovitost hladilnega sistema.
 • Odstranite prezračevalne rešetke: omogočajo dobro kroženje zraka in optimalno delovanje vaših aparatov.
 • Zamrzovalnik redno odmrzujte: predebela plast zmrzali zmanjša njegovo energetsko učinkovitost in sposobnost varčevanja.

Z uporabo teh nasvetov lahko prilagodite temperaturo vašega hladilnika in zamrzovalnika, da kar najbolje ohranite hrano in prihranite energijo. Na ta način boste pripomogli k ohranjanju našega okolja in zmanjšali svoj račun za elektriko.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » Hladilnik in zamrzovalnik: kakšna je idealna temperatura za ohranjanje hladne hrane?