Kako preprečiti, da bi vaša mačka jedla sobne rastline?

Comment empêcher votre chat de manger les plantes d’intérieur ?

Če ste ljubitelj rastlin in lastnik mačk, ste verjetno že kdaj naleteli na to težavo: vaša mačka ne more nehati žvečiti ali praskati vaših dragocenih sobnih rastlin. Ampak ne skrbi, obstajajo rešitve za zaščito vaših rastlin, hkrati pa ohranite naravno radovednost vašega ljubljenčka. V tem članku vam ponujamo nekaj strategij, kako preprečiti, da bi mačka pojedla vaše sobne rastline.

Razlogi, zakaj mačke privlačijo rastline

Da bi bolje razumeli, kako naše mačje prijatelje odvrniti od rastlin, je pomembno poznati razloge za njihovo vedenje. Mačke lahko rastline privlačijo iz več razlogov:

Kako preprečiti, da bi vaša mačka jedla sobne rastline?
Kako preprečiti, da bi vaša mačka jedla sobne rastline?
 • Vlaknine: Mačke rade žvečijo vlaknine, ki jim med negovanjem pomagajo odstraniti zaužito dlako.
 • Vonji: Nekatere rastline oddajajo vonjave, ki privabljajo mačke, na primer meta ali rožmarin.
 • radovednost: Mačke so po naravi radovedne živali in jih lahko navduši premikanje listov ali tekstura rastlin.

Izberite nestrupene rastline za mačke

Najprej in predvsem se prepričajte, da sobne rastline, ki jih imate, niso škodljive za vašo mačko. Nekatere rastline so lahko strupene za mačke in povzročajo zdravstvene težave, če jih zaužijejo. Nekatere pogoste sobne rastline, ki veljajo za nestrupene za mačke, vključujejo:

 • Chlorophytum (pajkova rastlina)
 • Maranta (molitvena rastlina)
 • Bromeliaceae (ananas ali tillandsia)
 • Pilea peperomioides (kitajska rastlina denarja)
Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Ustvarite prostor, namenjen vaši mački

Učinkovita rešitev, da preprečite, da bi vaša mačka pojedla vaše rastline, je zagotoviti privlačno alternativo. Ustvarite poseben kotiček za vašo mačko z zelišči in rastlinami, ki jih lahko varno žveči. Mačja meta (Nepeta cataria) je očitna možnost, ki je všeč večini mačk. Dodate lahko tudi kaljen ječmen, pšenico ali rž, ki so priljubljeni tudi pri mačkah.

Zaščitite svoje sobne rastline pred mačjimi kremplji
Zaščitite svoje sobne rastline pred mačjimi kremplji

Rastline postavite izven dosega

Včasih je najboljša rešitev, da svoje rastline preprosto postavite izven dosega mačke. Rastline postavite na stenske police, jih obesite na strop ali jih postavite v prostore, kamor mačka ne more doseči. Če izberete to strategijo, se prepričajte, da so rastline dobro zasidrane in stabilne, da preprečite, da bi padle na vašega ljubljenčka.

Za zaščito svojih rastlin uporabite naravne repelente

Obstaja več naravnih izdelkov, s katerimi lahko mačko odvrnete od žvečenja vaših rastlin. Tukaj je nekaj možnosti:

 • Citrusi: Mačke na splošno ne marajo vonja po citrusih. Okoli rastlin položite lupine pomaranč, limon ali grenivk, da jih preprečite.
 • kis: Zemljo okoli rastlin rahlo potresite z mešanico vode in belega kisa. Ta vonj je za mačke neprijeten in jih bo spodbudil, da se izogibajo.
 • Gorčica: Eno žlico gorčice v prahu zmešajte z enim litrom vode in mešanico poškropite okoli dna rastlin. Oster vonj bo vašo mačko odvrnil od bližine.
Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Spremenite strukturo tal okoli rastlin

Mačke so težavne, ko gre za teksture, in to lahko uporabite v svojo korist, da zaščitite svoje rastline. Obdajte svoje sobne rastline z materiali, po katerih se vaši mački zdi neprijetno hoditi ali praskati, kot so:

 • Okrasni kamenčki ali kamenčki
 • Zmečkana aluminijasta folija
 • Plastična podloga s konicami

Če bo dostop do rastlin manj prijeten, se bo vaša mačka manj zanimala zanje.

Ostanite potrpežljivi in ​​vztrajni

Kot pri vsaki spremembi vedenja pri živalih sta potrpežljivost in vztrajnost bistveni. Preizkusite različne metode za zaščito svojih rastlin in poglejte, kaj najbolje deluje pri vaši mački. Ne pozabite pohvaliti in nagraditi svojega spremljevalca, ko se drži stran od rastlin, to bo okrepilo njegovo dobro vedenje.

Z upoštevanjem teh nasvetlahko poiščete ravnovesje med ljubeznijo do rastline notranjost in vaše dobro počutje mačka. Tako ohranite lepoto svojega bivalnega prostora, obenem pa zagotovite varnost svoje ljubljene živali.

Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » Kako preprečiti, da bi vaša mačka jedla sobne rastline?