Kako preprečiti, da bi vaše aplikacije za Android delile vaše podatke s tretjimi osebami?

Protégez vos données : empêchez vos applications Android de les partager avec des tiers

Dandanes brez aplikacij na našem pametnem telefonu praktično ne gre. Olajšajo nam vsakdanje življenje, saj nam ponujajo različne funkcionalnosti, od komunikacijskih orodij do iger in pretočnih storitev.

Vendar te aplikacije ne predstavljajo tveganja za varnost naših osebnih podatkov. Nekateri med njimi delijo naše podatke s tretjimi osebami, zlasti za namene oglaševanja. Kako torej preprečite, da bi vaše aplikacije za Android delile vaše podatke s tretjimi osebami? Tukaj je nekaj nasvetov za zaščito vaše zasebnosti, medtem ko uživate v prednostih, ki jih ponuja vaš pametni telefon.

Zaščitite svoje podatke: preprečite, da bi vaše aplikacije za Android delile podatke s tretjimi osebami
Zaščitite svoje podatke: preprečite, da bi vaše aplikacije za Android delile podatke s tretjimi osebami

Omejite dovoljenja aplikacij

Eden od prvih korakov pri zaščiti vaših podatkov je, da omejitev dovoljenj, dodeljenih aplikacijam. Ko namestite novo aplikacijo, običajno zahteva dostop do določenih funkcij v vašem telefonu – kot so seznam stikov, lokacija ali kamera. Bistveno je, da dobro premislite, preden dovolite te dostope, saj lahko olajšajo zbiranje in deljenje vaših podatkov s tretjimi osebami.

Dovoli samo potrebna dovoljenja

Če želite to narediti, si vzemite čas in natančno preberite zahtevana pooblastila ter se prepričajte, da so v skladu z glavno funkcijo aplikacije. Igra na primer ne potrebuje dostopa do vašega seznama stikov ali lokacije. Dovolite samo dovoljenja, ki so nujno potrebna za delovanje aplikacije, in zavrnite tista, ki se zdijo pretirana ali neprimerna.

Redno preverjajte podeljena dovoljenja

Pomembno je tudi, da redno preverjati izdana pooblastila v vaše aplikacije za Android. Nekatere posodobitve lahko dejansko dodajo nove zahteve za dostop do občutljivih podatkov. Če želite preveriti in prilagoditi dovoljenja, dodeljena aplikacijam, nameščenim v telefonu, sledite tem korakom:

  1. Pojdite v nastavitve naprave
  2. Izberite “Aplikacije” ali “Upravitelj aplikacij”
  3. Izberite aplikacijo in kliknite »Dovoljenja«
  4. Spremenite dovoljenja glede na vaše želje

Ne oklevajte in redno ponavljajte to operacijo za vse svoje aplikacije, da omejite tveganja deljenja vaših podatkov s tretjimi osebami.

Kako preprečiti, da bi vaše aplikacije za Android delile vaše podatke s tretjimi osebami
Kako preprečiti, da bi vaše aplikacije za Android delile vaše podatke s tretjimi osebami?

Uporabite upravitelja gesel

Za zaščito vaših računov in osebnih podatkov je priporočljivo, da uporabite a upravitelj gesel. Ta orodja omogočajo ustvarjanje in shranjevanje zapletenih in edinstvenih gesel za vsako spletno storitev, na katero ste registrirani, kar omejuje tveganja vdora in kraje vaših podatkov. Poleg tega večina upraviteljev gesel ponuja funkcijo samodejnega izpolnjevanja, ki odpravlja potrebo po ročnem vnosu vaših poverilnic, s čimer se zmanjša tveganje prestrezanja s strani zlonamernih aplikacij.

Namestite protivirusni program in požarni zid v napravo Android

Namestitev a protivirusni in a požarni zid je dodaten varnostni ukrep za zaščito vaših podatkov. Ta programska oprema vam omogoča odkrivanje in blokiranje zlonamernih aplikacij, ki lahko zbirajo in delijo vaše podatke s tretjimi osebami. Poleg tega nekatere varnostne rešitve ponujajo tudi napredne funkcije, kot je zaščita vaše zasebnosti na spletu ali možnost blokiranja dostopa do določenih občutljivih podatkov, kot je vaša lokacija.

Redno posodabljajte vaš protivirusni program

Ne pozabite redno posodabljati protivirusnega programa, da boste izkoristili najnovejše definicije virusov in drugih groženj. Občasno opravite tudi popoln pregled vaše naprave, da odkrijete in odpravite morebitne okužbe.

Odločite se za zasebnosti prijazne aplikacije
Odločite se za zasebnosti prijazne aplikacije

Odločite se za zasebnosti prijazne aplikacije

Nazadnje je pomembno, da izberete aplikacije, ki posvečajo posebno pozornost varovanju zasebnosti in se zavezujejo, da vaših podatkov ne bodo delile s tretjimi osebami. Če želite to narediti, preverite ocene drugih uporabnikov in preverite, ali ima aplikacija jasno in pregledno politiko zasebnosti. Dajte prednost tudi odprtokodnim aplikacijam in aplikacijam, ki so jih razvile organizacije, znane po svoji zavezanosti zasebnosti.

Če upoštevate te nasvete, lahko še naprej uživate v funkcijah, ki jih ponujajo vaše aplikacije za Android, hkrati pa zmanjšate tveganja, povezana z deljenjem vaših podatkov s tretjimi osebami. Varnost vaših osebnih podatkov, kot je vaša telefonska številka, bo torej v veliki meri odvisna od vaše pazljivosti in vaše sposobnosti, da sprejmete dobre prakse varovanja zasebnosti.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » Kako preprečiti, da bi vaše aplikacije za Android delile vaše podatke s tretjimi osebami?