Kako preprosto in brez truda očistiti in vzdrževati svoje PVC okenske okvirje?

PVC okenski okvirji so znani po svoji vzdržljivosti in odpornosti na vremenske vplive. Vendar pa potrebujejo redno vzdrževanje, da ohranijo nov videz in zagotovijo dolgo življenjsko dobo. V tem članku vam bomo podali nekaj nasvetov za čiščenje in vzdrževanje vaših PVC okenskih okvirjev na enostaven in učinkovit način.

Čiščenje PVC okenskih okvirjev

Čiščenje PVC okenskih okvirjev je nujno, da preprečimo nabiranje umazanije in prahu, ki lahko sčasoma poslabša kakovost materiala. Tukaj je nekaj korakov, ki jih morate upoštevati za učinkovito čiščenje:

kako očistiti pvc okenske okvirje
kako očistiti pvc okenske okvirje?
 1. Odstranite ostanke in prah: Pred začetkom čiščenja obvezno odstranite vso umazanijo na okenskih okvirjih z mehko krtačo ali sesalnikom.
 2. Pripravite čistilno raztopino: Zmešajte toplo vodo z nekaj kapljicami mila za pomivanje posode, da ustvarite nežno, neabrazivno raztopino.
 3. Očistite okvirje: S čisto krpo, namočeno v čistilno raztopino, nežno zdrgnite PVC okenski okvir. Pazite, da ne drgnete premočno, da ne opraskate površine.
 4. Izperite s čisto vodo: Ko očistite celotno površino okvirja, ga sperite s čisto, vlažno krpo, da odstranite ostanke mila.
 5. Posušite okvirje: Okvirje obrišite s suho, mehko krpo, da preprečite vodne sledi na PVC-ju.

Trik:

Za odstranjevanje trdovratnih madežev ali sledi vodnega kamna lahko uporabite beli kis, razredčen v mlačni vodi. To raztopino nanesite na madež, pustite delovati nekaj minut in nato nežno podrgnite s čisto, vlažno krpo.

čiščenje pvc okenskih okvirjev
čiščenje pvc okenskih okvirjev

Vzdrževanje PVC okenskih tesnil in okovij

Poleg čiščenja PVC okvirjev je pomembna tudi skrb za tesnila in okovje vaših oken, da zagotovite njihovo pravilno delovanje in tesnjenje. Tukaj je nekaj nasvetov za vzdrževanje teh predmetov:

 1. Redno preverjajte tesnila: Preverite, ali so gumijasta tesnila okoli vaših oken znaki obrabe ali poslabšanja. Po potrebi jih zamenjajte z novimi tesnili, da zagotovite dobro toplotno in zvočno izolacijo.
 2. Namažite priključke: Za pravilno delovanje mehanizmov za odpiranje in zapiranje PVC oken vsakih 6 do 12 mesecev namažite okovje z ustreznim sredstvom, kot je silikonska mast.
 3. Očistite tirnice: PVC drsna okenska vodila lahko nabirajo umazanijo in ostanke, kar lahko moti njihovo delovanje. Te tirnice redno čistite s sesalnikom ali mehko krtačo, da se izognete zamašitvam.

Previdnostni ukrepi pri čiščenju in vzdrževanju PVC okenskih okvirjev

Za ohranitev kakovosti in videza vaših PVC okenskih okvirjev je pomembno, da pri čiščenju in vzdrževanju upoštevate določene previdnostne ukrepe:

vzdrževanje pvc okenskih okvirjev
vzdrževanje pvc okenskih okvirjev
 • Izogibajte se abrazivnim izdelkom: Ne uporabljajte izdelkov, ki vsebujejo abrazivne delce, kot so čistilni praški, saj lahko opraskajo in poškodujejo PVC površino.
 • Ne uporabljajte topil: Kemična topila, kot sta aceton ali beli špirit, lahko pokvarijo PVC. Izberite nežna čistila, kot je tekočina za pomivanje posode, razredčena z vodo.
 • Ne barvajte PVC-ja: Večina PVC okenskih okvirjev je zasnovanih tako, da prenesejo vremenske vplive brez barvanja. Nanos barve na PVC lahko spremeni njegov videz in kakovost.

Trik:

Če želite svojim zatemnjenim ali razbarvanim PVC okenskim okvirjem dati nov videz, lahko uporabite poseben izdelek za obnovo PVC-ja, ki je na voljo v DIY trgovinah. Izdelek nanašajte po navodilih proizvajalca in med uporabo obvezno dobro prezračite prostor.

Redno čiščenje in vzdrževanje vaših PVC okenskih okvirjev je bistvenega pomena za ohranitev njihovega videza in delovanja skozi leta. Z upoštevanjem teh nasvetov lahko uživate v čistih, nepredušnih in vzdržljivih oknih, hkrati pa se izognete dragim in nepotrebnim posegom v njihovo zamenjavo ali popravilo. Zato ne odlašajte več, priskrbite si krpo, mlačno vodo in sredstvo za pomivanje posode ter poskrbite za svoje PVC okenske okvirje!

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Nasveti » Kako preprosto in brez truda očistiti in vzdrževati svoje PVC okenske okvirje?