Kako se na naraven in varčen način boriti proti plesni paradižnika?

Mildiou des tomates : Comment combattre le champignon avec des traitements naturels

Ožig paradižnika je bolezen, ki jo povzroča gliva, imenovana Phytophthora infestans. Ta bolezen prizadene predvsem pridelke paradižnika, lahko pa tudi druge zelenjavne rastline. Manifestira se tako, da rjave ali črne lise na listih in plodovih in lahko povzroči popolno izgubo pridelka, če je ne zdravimo pravočasno. Na srečo obstaja več naravnih načinov zdravljenja borite se proti plesni in zaščitite svoje rastline.

Preventiva za preprečevanje plesni

Najboljši način za boj proti plesni paradižnika je, da sprejmete določene previdnostne ukrepe, da preprečite, da bi se gliva razrasla na vaših rastlinah:

Peronospora paradižnika: kako se z naravnimi sredstvi boriti proti glivicam
Peronospora paradižnika: kako se z naravnimi sredstvi boriti proti glivicam
  1. Kolobarjenje: Paradižnika ne sadite vsako leto na isto mesto, saj boste tako zmanjšali prisotnost glive v zemlji in preprečili njeno širjenje.
  2. Rastline dovolj razmaknite: Med posamezno rastlino paradižnika pustite dovolj prostora, da omogočite dobro kroženje zraka in tako preprečite širjenje gliv.
  3. Pravilno zakoličite svoje rastline: Če držite stebla in liste svojih rastlin zunaj tal, boste omejili stik z glivami, ki so prisotne v tleh.
  4. Poberi odmrlo listje: Redno odstranjujte odmrle liste in poškodovane plodove, da preprečite razvoj gliv na teh rastlinskih ostankih.

Različna naravna zdravljenja proti ožigu paradižnika

Če kljub tem previdnostnim ukrepom vaše rastline paradižnika prizadene plesen, obstaja več naravnih zdravil, s katerimi se lahko borite proti tej bolezni:

  1. Koprivin gnoj: Sadike paradižnika poškropite z 10% razredčenim koprivnim gnojem, pri čemer pazite, da dobro namočite liste. Postopek ponavljajte vsak teden, dokler simptomi ne izginejo.
  2. Soda bikarbona : Zmešajte žlico sode bikarbone v litru vode in s to mešanico popršite rastline paradižnika. Za povečanje učinkovitosti zdravljenja lahko dodate tudi žličko rastlinskega olja in žličko tekočega črnega mila.
  3. Fermentirano mleko: Fermentirano mleko (jogurt ali kefir) razredčite z vodo v razmerju 1:5 (en del mleka na pet delov vode) in s to raztopino popršite okužene rastline. Fermentirano mleko vsebuje bakterije, ki pomagajo v boju proti glivicam.
  4. Odvar česna: Približno deset strokov česna kuhamo 10 minut v litru vode, prevretek precedimo in z njim poškropimo prizadete rastline. Česen ima naravne protiglivične lastnosti, ki se borijo proti plesni.

Pomembno je, da svoje rastline paradižnika redno tretirate s temi naravnimi zdravili, da preprečite ali odpravite ožig. Ne oklevajte in zamenjajte različna zdravljenja za največjo učinkovitost in preprečite, da bi glivice razvile odpornost na določeno zdravljenje.

Ožig paradižnika je pogost problem v zelenjavnih vrtovih, vendar je to bolezen mogoče nadzorovati s sprejemanjem dobrih kulturnih praks in uporabo naravnih zdravil. Preprečevanje je še vedno najboljši način za zaščito vaših rastlin paradižnika pred plesnijo, vendar v primeru okužbe ne oklevajte in preizkusite različne naravne rešitve, ki so na voljo za izkoreninjenje gliv in ohranitev vašega pridelka.

Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste
Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » Kako se na naraven in varčen način boriti proti plesni paradižnika?