Kako se naravno znebiti azijskih sršenov?

Azijski sršeni so invazivne žuželke, ki povzročajo številne težave ekosistemom in biotski raznovrstnosti. Zato je bistveno najti učinkovite rešitve za boj proti njihovemu širjenju. V tem članku vam bomo predstavili različne naravne in ekološke metode za odganjanje teh škodljivcev brez škode za okolje.

Naravne pasti za vabe

Z naravnimi sestavinami lahko pripravite več preprostih mešanic in receptov za privabljanje in lovljenje azijskih sršenov.

 1. Limonin sok : Zmešajte limonin sok z malo sladkorne vode, da dobite tekočo vabo, ki jo vlijete v past.
 2. Beli kis: Beli kis razredčite z vodo v razmerju 50 % vsake sestavine, da dobite raztopino, ki privablja azijske sršene.
 3. Pivo : Napolnite posodo s pivom, da bo s svojim sladkim, fermentiranim vonjem pritegnilo žuželke.
 4. Sadni sirup: Pripravimo mešanico sadnega sirupa (malin, črnega ribeza ipd.) z vodo v razmerju 70 % sirupa proti 30 % vode.
Kako se znebiti azijskih sršenov
Kako se znebiti azijskih sršenov?

Ko je vaba pripravljena, jo preprosto stresite v past, ki je posebej zasnovana za lovljenje azijskih sršenov. Te pasti so običajno sestavljene iz plastične posode z lijakom ali majhno odprtino, ki žuželkam omogoča vstop, ne pa tudi izhoda.

Naredite domačo past

Če ne želite investirati v komercialne pasti, je povsem mogoče izdelati učinkovito domačo past proti azijskim sršenom. Tukaj je nekaj idej:

 • Plastenka: Vzemite veliko, prazno plastično steklenico in ji odrežite zgornjo tretjino. Ta del obrnite in ga z glavo navzdol vstavite v dno steklenice, tako da ustvarite lijak. Oba dela pritrdite skupaj z maskirnim trakom in na straneh izvrtajte luknje, skozi katere napeljite vrv, če želite past obesiti. Past do polovice napolnite s pivom ali sadnim sirupom.
 • Lonec za marmelado: Uporabite prazen kozarec za marmelado in v njegov pokrov izvrtajte luknjo s premerom, ki je nekoliko manjši od premera azijskega sršena. Napolnite lonec s svojo najljubšo naravno vabo.
Znebite se azijskih sršenov na naraven način
Znebite se azijskih sršenov na naraven način

Preventivne metode za odganjanje azijskih sršenov

Poleg pasti in vab obstaja nekaj trikov, ki lahko pomagajo naravno odgnati azijske sršene, preden se naselijo na vašem dvorišču ali terasi.

Uporabite repelentne rastline

Nekatere rastline imajo sposobnost odganjanja žuželk, vključno z azijskimi sršeni. Tukaj je nekaj:

 • sivka: Ta rastlina ne oddaja le prijetnega vonja za človeka, ampak je učinkovita tudi pri odganjanju sršenov in drugih žuželk.
 • Kovnica: Azijski sršeni ne marajo vonja po meti, zato jih posadite okoli svoje terase ali zunanjih prostorov za poležavanje.
 • Bazilika : Bazilika je še ena aromatična rastlina, katere vonj lahko odvrne azijske sršene od tega, da bi se naselili v bližini.
Nasveti, kako se znebiti azijskih sršenov
Nasveti, kako se znebiti azijskih sršenov

Redno vzdržujte svoj vrt

Na urejenem vrtu je manj možnosti, da bi gostili azijske sršene. Glej na:

 1. Žive meje redno strižite, da preprečite ustvarjanje skrivališč za gnezda sršenov.
 2. Odstranite vire stoječe vode, ki lahko pritegnejo žuželke, ki iščejo vlago.
 3. Redno pobirajte odpadlo sadje, ki je lahko vir hrane za azijske sršene.

S kombiniranjem teh različnih naravnih metod lahko učinkovito nadzirate azijske sršene ter zaščitite svoj vrt in lokalno biotsko raznovrstnost. Ne oklevajte in prilagodite predstavljene rešitve vašim potrebam in okolju, v katerem živite.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Nasveti » Kako se naravno znebiti azijskih sršenov?