Kako uporabiti kavno usedlino kot naravni repelent? Njegova učinkovitost je izjemna!

Comment utiliser le marc de café comme répulsif naturel

Ali iščete naravno in okolju prijazno rešitev za odganjanje škodljivcev stran od vašega doma ali vrta? THE kavna usedlina morda idealna alternativa. Poleg tega, da je odlično gnojilo, se lahko uporablja tudi kot naravni repelent proti različnim vrstam nezaželenih žuželk in živali. Ugotovite, kako s kavno usedlino zaščitite svoje rastline in življenjski prostor.

Zakaj uporabljati kavno usedlino kot naravni repelent?

Kavna usedlina ni le poceni, ampak jo je tudi enostavno dobiti. Pravzaprav vzemite tistega, ki ga dobite po jutranji kavi.

Kako uporabiti kavno usedlino kot naravni repelent
Kako uporabiti kavno usedlino kot naravni repelent?

Poleg tega je rešitev 100% naravno in okolju prijaznoza razliko od komercialnih kemikalij, ki lahko škodijo biotski raznovrstnosti in onesnažijo tla.

Glavna prednost kavne usedline je njena vonj. Čeprav na splošno uživamo v aromi kave, so nekatera bitja nanjo zelo občutljiva in ne prenesejo vonja. Tako lahko z uporabo kavne usedline kot repelenta ustvarite pregrado za vonj, ki preprečuje, da bi se škodljivci naselili v vašem domu ali na vrtu.

Kako uporabiti kavno usedlino za odganjanje mrčesa?

Žuželke so glavni škodljivci, ki jih skušamo pregnati stran od našega življenjskega prostora. Kavna usedlina lahko deluje kot repelent proti več vrstam žuželk, vključno z:

 • Mravlje
 • listne uši
 • muhe
 • ščurki
 • Polži in polži
trik kavne usedline kot repelenta
trik kavne usedline kot repelenta

Če želite uporabiti kavno usedlino kot repelent, sledite tem preprostim korakom:

 1. Zberite kavno usedlino in pustite, da se posuši na zraku.
 2. Ko se posuši, potresite kavno usedlino okoli območij, okuženih z žuželkami, ali neposredno na rastline, da jih zaščitite.
 3. Poseg redno ponavljamo, še posebej po dežju, ki zemljo rad razredči in razprši.

Nasvet za izboljšanje repelentnega učinka

Če ugotovite, da vonj kavne usedline ni dovolj za odganjanje nekaterih žuželk, jo lahko kombinirate z drugimi naravnimi sestavinami in ustvarite močnejša mešanica. Na primer, kavni usedlini dodajte liste poprove mete, nageljnove žbice ali celo lupinico citrusov, da dobite še učinkovitejši repelent za različne vonjave.

Preganjanje nezaželenih živali s kavno usedlino

Kavno usedlino lahko uporabite tudi za zaščito pred nekaterimi živalmi, ki pridejo brskat po vašem vrtu ali napadejo vašo teraso. Med njimi so zlasti:

 • Potepuške mačke in psi
 • Zajci
 • Ptice (zlasti golobi)
 • Glodalci (podgane, miši itd.)

Če želite zaščititi svoje rastline in zunanji prostor, preprosto sledite isti metodi kot za žuželke: okoli območij, ki jih želite zaščititi, potresite suho kavno usedlino in postopek redno ponavljajte.

kavna usedlina: naravni repelent
kavna usedlina: naravni repelent

Pazite se presežka

Čeprav je kavna usedlina učinkovit naravni repelent, jo je treba uporabljati zmerno. Preveč tropin namreč lahko škoduje nekaterim rastlinam, tako da jih zaduši ali prekomerno zakisa zemljo. Zato bodite pozorni na količino tropin, ki jo uporabljate, in ne oklevajte in poiščite nasvet pri strokovnjaku, če dvomite o združljivosti tropin z vašimi rastlinami.

V povzetku

Kavna usedlina je a vsestranski naravni repelent, ki tako žuželke kot nezaželene živali prežene iz vašega doma in vrta. Zaradi značilnega vonja ustvarja vohalno pregrado, ki moti škodljivce in jih spodbuja, da poiščejo zatočišče drugje. Če želite izkoristiti njene prednosti, preprosto zberite vsakodnevno kavno usedlino, pustite, da se posuši in jo nato razporedite po območjih, ki jih želite zaščititi. Ne pozabite redno obnavljati delovanja, da zagotovite optimalno zaščito.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » Kako uporabiti kavno usedlino kot naravni repelent? Njegova učinkovitost je izjemna!