Katere sobne rastline so strupene za mačke? Nekateri so lahko usodni za naše mačke!

Les plantes d’intérieur toxiques pour les chats _ comment les identifier et les éviter (2)

Vsi lastniki mačk vedo, kako radi te živali grizljajo liste rastlin. vendar nekatere sobne rastline so lahko strupene ali celo smrtonosne za naše mačke. V tem članku vam bomo predstavili nekaj najpogostejših rastlin, na katere morate biti pozorni.

Azaleje: lepota in nevarnost

THE azaleje so čudovite cvetoče rastline, ki popestrijo našo notranjost. Žal so zelo nevarni tudi za naše štirinožne prijatelje. Vsebujejo namreč snovi, imenovane sivotoksini, ki povzročajo hude zastrupitve pri mačkah.

Simptomi vključujejo bruhanje, drisko, prekomerno slinjenje, mišično oslabelost, srčne in nevrološke motnje ter lahko povzročijo celo smrt v nekaj urah, če živali ne odpeljemo hitro k veterinarju.

Sobne rastline, strupene za mačke _ kako jih prepoznati in se jim izogniti (2)
Katere sobne rastline so strupene za mačke?

Jokajoče fige: pazite na liste

THE jokajoče figovo drevo, imenovan tudi Ficus benjamina, je zelo priljubljena sobna rastlina zaradi svojega dekorativnega videza in enostavnega vzdrževanja. Vendar njeni listi vsebujejo sok, ki draži kožo in sluznico mačk.

Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Zaužitje teh lahko povzroči alergijske reakcije, draženje ust in žrela, bruhanje in dihalno stisko. Zato je bolje, da te rastline nimate, če imate doma mačko.

Zmajevo drevo: tveganje za naše mačke

THE zmajevo drevo (Dracaena spp.) je še ena sobna rastlina, ki je zelo cenjena zaradi svojega zimzelenega listja in lastnosti odstranjevanja onesnaževanja. Vendar pa vsebuje saponine, ki so lahko strupeni za mačke.

Simptomi zastrupitve z zmajevim drevesom vključujejo bruhanje (pogosto spremlja kri), drisko, anoreksijo, depresijo in hipersalivacijo. Čeprav je redko usodna, lahko ta zastrupitev pri vašem ljubljenčku povzroči resne zdravstvene težave in zahteva veterinarsko posredovanje.

Sobne rastline, strupene za mačke _ kako jih prepoznati in se jim izogniti (4)
Rastline, strupene za mačke

Adenium: lep, a nevaren

Adenium, znan tudi kot “puščavska vrtnica”, je sočna rastlina, ki izvira iz Afrike in Arabije. Zaradi eksotičnega videza in lepih cvetov je zelo priljubljena sobna rastlina. Vendar pa so vsi deli adenija strupeni za mačke zaradi prisotnosti srčnih glikozidov.

Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Te snovi lahko povzročijo resne ali celo smrtne težave s srcem, pa tudi bruhanje, mišično oslabelost in živčne motnje. Zato je ključnega pomena, da to rastlino hranite izven dosega svojih živali.

Amaryllis: velika nevarnost zastrupitve

JAZ’amarilis je čebulnica, ki je zelo cenjena zaradi svojih velikih pisanih cvetov. Za naše mačke pa predstavlja veliko nevarnost, saj so vsi njeni deli, vključno s čebulico, strupeni. Glavni simptomi zastrupitve z amarilisom so bruhanje, driska, bolečine v trebuhu, hipersalivacija, anoreksija in tresenje. V hujših primerih lahko zaužitje te rastline povzroči napade, akutno odpoved ledvic in celo smrt.

Sobne rastline, strupene za mačke _ Kako jih prepoznati in se jim izogniti
Katere rastline niso priporočljive, ko imate mačke?

Druge rastline, potencialno nevarne za mačke

Obstaja veliko drugih sobnih rastlin, ki lahko predstavljajo tveganje za naše mačke. Tukaj je nekaj primerov:

  • Dieffenbachia : Lahko povzroči draženje ust, dihalne in prebavne motnje.
  • Monstera deliciosa : Povzroča draženje ust in prebavnega trakta ter bruhanje.
  • Pothos (Epipremnum aureum) : odgovoren za draženje ust in bruhanje.
  • Filodendron : Lahko povzroči draženje ust in prebavne motnje.
  • Kroton (Codiaeum variegatum) : Pri zaužitju povzroča draženje kože in prebavne motnje.
Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Bistvenega pomena je, da smo dobro poučeni o rastlinah, ki jih želimo imeti doma, da preprečimo morebitno nevarnost zastrupitve naših štirinožcev. Če dvomite o rastlini, se posvetujte s svojim veterinarjem ali poiščite informacije pri organizacijah, specializiranih za toksikologijo rastlin.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » Katere sobne rastline so strupene za mačke? Nekateri so lahko usodni za naše mačke!