Koliko časa morate hoditi, da izgubite 1 kg?

Combien de temps faut-il marcher pour perdre 1Kg

V svetu, kjer sta debelost in prekomerna teža problem javnega zdravja, je redna telesna dejavnost bistvena za ohranjanje zdrave telesne teže. Med številnimi možnostmi, ki so na voljo, je hoja preprosta in dostopna dejavnost, ki vam lahko pomaga pri izgubi teže. Toda koliko časa potrebujete, da hodite, da izgubite 1 kg? Preučili bomo različne dejavnike, ki lahko vplivajo na to trajanje.

Prednosti hoje za hujšanje

Hoja je nežna vadba, ki ima številne koristi za zdravje in hujšanje:

Kako dolgo morate hoditi, da izgubite 1 kg
Koliko časa morate hoditi, da izgubite 1 kg?
  • Kuri kalorije : Vsak vaš korak porablja energijo, kar pomaga povečati dnevno porabo kalorij.
  • Izboljšuje vzdržljivost srca in ožilja : redna hoja krepi srce in pljuča, znižuje krvni tlak in zmanjšuje tveganje za bolezni srca.
  • Krepi mišice noghrbtu in trebuhu, kar spodbuja boljšo držo in preprečuje bolečine v sklepih in mišicah.
  • Spodbuja metabolizems čimer pripomore k učinkovitejšemu izgorevanju maščobe, shranjene v telesu.
  • Zmanjšuje stres in izboljšuje kakovost spanjadva pomembna dejavnika za zdravo in trajnostno hujšanje.
Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Kako dolgo hoditi, da izgubim 1 kg?

Porabljene kalorije med hojo

Če želite oceniti, koliko časa morate hoditi, da izgubite 1 kg, morate najprej razumeti, kako hujšanje poteka. Hujšanje zahteva ustvarjanje kaloričnega primanjkljaja, se pravi, da porabite več kalorij, kot jih zaužijete. En kilogram telesne maščobe je enak približno 7700 kalorijam. Torej, če želite izgubiti 1 kg, morate porabiti dodatnih 7700 kalorij.

Hujšajte s hojo
Hujšajte s hojo

Količina kalorij, ki jih porabite med hojo, je odvisna od vaše teže, prehojene razdalje in hitrosti. V povprečju naj bi 70 kg težak človek pri zmerni hitrosti (4 do 6 km/h) porabil od 240 do 320 kalorij na uro hoje. Pri tej hitrosti bi torej morali hoditi od 24 do 32 ur, da bi porabili 7700 kalorij, potrebnih za izgubo enega kilograma.

Pomen hrane

Za hujšanje pa ni dovolj le hoditi, saj ima pri hujšanju ključno vlogo tudi hrana. Za doseganje zadovoljivih rezultatov je bistvenega pomena, da sprejmete uravnoteženo prehrano, prilagojeno vašim energetskim potrebam. Če zaužijete preveč kalorij v primerjavi s tem, kar porabite, tudi če redno hodite, ne boste shujšali.

Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Če želite optimizirati izgubo teže zaradi hoje, je pomembno, da pazite tudi na vnos kalorij in se osredotočite na živila, bogata s hranili, kot so sadje, zelenjava, puste beljakovine in polnozrnata žita.

hoja za hujšanje
hoja za hujšanje

Rednost in intenzivnost hoje

Končno, če želite izgubiti 1 kg s hojo, morate biti redni in vztrajni. Idealno je, da to dejavnost izvajate vsaj 30 minut na dan, 5 dni v tednu. Trajanje sej lahko postopoma podaljšujete, da dosežete največje rezultate.

Na hujšanje vpliva tudi izbira intenzivnosti hoje. Hitra hoja (6 do 8 km/h) porabi več kalorij kot zmerna hoja in bolj obremenjuje srčno-žilni sistem. Poleg tega pomaga krepiti mišice nog in izklesati silhueto. Prosto lahko spreminjate svoje korake in v svoje vadbe vključite zaporedja hitre hoje.

Upoštevajte posamezne dejavnike

Pomembno si je zapomniti, da je vsak človek edinstven in da lahko na izgubo teže vpliva več posameznih dejavnikov, kot so starost, spol, metabolizem ali celo anamneza. Tako je težko podati natančno številko, koliko časa potrebuje hoja za izgubo 1 kg.

Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Če pa združite redno hojo z uravnoteženo prehrano in upoštevate svoje posebne potrebe, povečate verjetnost, da boste dosegli svoje cilje glede izgube teže. Vedite tudi, da se je bistveno posvetovati z zdravstvenim delavcem, preden se lotite programa vadbe ali drastično spremenite svojo prehrano.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » Koliko časa morate hoditi, da izgubite 1 kg?