Najučinkovitejše naravne rešitve za boj proti gosenicam procesionom

Gosenice povorke so škodljivci, ki povzročajo veliko škodo rastlinstvu in lahko povzročijo alergijske reakcije pri ljudeh, pogosteje pa škodujejo našim živalim. Če želite ohraniti svoj vrt ali zelene površine, je nujno najti naravne metode, da se znebite teh žuželk brez škode za okolje. V tem članku ponujamo več ekoloških alternativ za boj proti procesijskim gosenicam.

Dajte prednost naravnim plenilcem procesijskim gosenicam

Namesto uporabe kemičnih pesticidov je bolje dati prednost naravnim plenilcem gosenic, da bi uravnali njihovo populacijo. Med glavnimi sovražniki gosenic so žužkojede ptice, kot so sinice, lastovke, vrabci in kukavice.

kako se znebiti procesijskih gosenic
kako se znebiti procesijske gosenice?

Namestite gnezdilnice, da pritegnete sinice

Čikarice imajo še posebej rade procesijske gosenice in jih lahko pojedo tudi do nekaj sto na dan. Namestitev gnezdilnic na vaš vrt bo pritegnila te ptice in tako zmanjšala število prisotnih gosenic.

  • Izberite lokacijo, ki je zaščitena pred vetrom in vremenskimi vplivi, na višini približno 2 do 4 metre od tal.
  • Prepričajte se, da je letalna luknja ptičje hišice obrnjena proti severu ali vzhodu, da se izognete visoki vročini in neposredni sončni svetlobi.
  • Dajte prednost naravnim materialom, kot je neobdelan les, da spodbudite integracijo gnezdilnice v njeno okolje in pticam zagotovite udobno zavetje.
sinica, ki jedo gosenico
sinica, ki jedo gosenico

Posadite drevesa, primerna za gnezdenje žužkojedih ptic

Tudi izbira drevesnih vrst na vašem vrtu ima lahko pomembno vlogo v boju proti gosenicam povorkam. Žužkojede ptice potrebujejo raznolike vire hrane in primeren habitat za gnezdenje in razmnoževanje.

Breze so na primer še posebej priljubljene pri sinicah, ker gostijo veliko različnih žuželk in ponujajo veliko možnosti za gnezdenje.. Razmislite tudi o sajenju jagodičja, kot sta črni bezeg ali dren, ki bo pticam med selitvijo predstavljal dopolnilni vir hrane.

Uporabite mehanske metode za odpravo procesijskih gosenic

Poleg naravnih plenilcev je možno z mehanskimi metodami zmanjšati populacijo procesijskih gosenic. Te tehnike so v glavnem sestavljene iz uničenja gnezd gosenic in preprečevanja njihovega napredovanja v drevesih.

Ročno odstranite gnezda gosenic

Za odpravo procesijskih gosenic je mogoče ročno odstraniti njihova gnezda, ko so še mlade in maloštevilne. Nosite rokavice in zaščitna oblačila, da se izognete stiku z dlakami gosenic, ki pikajo, in gnezda položite v nepredušno vrečko, preden jih uničite s sežigom.

boj proti procesijskim gosenicam
boj proti procesijskim gosenicam

Postavite procesijske pasti za gosenice

Posebne pasti se lahko namestijo okoli drevesnih debel, okuženih s procesijskimi gosenicami. Te naprave so sestavljene iz traku tkanine, prepojenega z lepilom, ki ujame gosenice, ko se poskušajo premikati po drevesu. Ko so gosenice ujete, jih je treba odstraniti in varno uničiti.

Naravna zdravila proti procesijskim gosenicam

Končno obstajajo tudi naravni načini zdravljenja, ki se lahko učinkovito borijo proti gosenicam gosenicam brez uporabe kemikalij, ki so škodljive za okolje in zdravje ljudi.

procesijske gosenice
procesijske gosenice

Uporaba entomopatogenih ogorčic

Entomopatogene ogorčice so mikroskopski črvi, ki parazitirajo na škodljivcih žuželk, kot so procesijske gosenice. Vstopijo v njihovo telo in sprostijo bakterijo, ki povzroči njihovo hitro smrt. Nematode so na voljo v obliki praška, ki ga razredčite z vodo in ga lahko poškropite po okuženih območjih.

entomopatogene ogorčice
entomopatogene ogorčice

Bacillus thuringiensis, naravna bakterija

Bacillus thuringiensis je bakterija, ki je naravno prisotna v tleh in proizvaja specifične toksine za nekatere škodljive žuželke, vključno z gosenicami. To bakterijo lahko uporabljamo v obliki pršila ali zrnc, ki jih nanesemo na liste okuženih dreves.

S temi različnimi ekološkimi metodami in preventivnim delovanjem boste pomagali zaščititi svoje okolje in se hkrati učinkovito boriti proti gosenicam.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Nasveti » Najučinkovitejše naravne rešitve za boj proti gosenicam procesionom