Neprijeten vonj v čevljih? Ti naravni triki olajšajo njihovo odpravo

Čevlji so nepogrešljivi dodatki v našem vsakdanjem življenju, vendar lahko včasih oddajajo neprijetne vonjave. Na srečo obstaja več preprostih in učinkovitih nasvetov za odstranjevanje teh neprijetnih vonjav in ohranjanje svežine čevljev ter prijetnih za nošenje. V tem članku boste spoznali nekatere od teh metod.

Za nevtralizacijo vonjav uporabite naravne izdelke

Neprijeten vonj je mogoče zmanjšati z uporabo naravnih izdelkov, ki jih morda že imate doma. Tukaj je nekaj primerov:

odstranite neprijetne vonjave iz čevljev
odstranite neprijetne vonjave iz čevljev
 1. Soda bikarbona : Ta izdelek je zelo učinkovit pri absorpciji vonjav. Nekaj ​​sode bikarbone lahko potresete v čevlje in pustite delovati čez noč. Naslednje jutro odstranite sodo bikarbono tako, da stresete čevlje ali posesate.
 2. Citrusi: pomarančne, limonine ali grenivkine lupine lahko prav tako pomagajo nevtralizirati vonjave. Nekaj ​​kosov lupine položite v čevlje in pustite delovati nekaj ur. Ne pozabite odstraniti olupkov, preden obujete čevlje.
 3. Beli kis: za odstranjevanje vonjav lahko uporabite tudi mešanico belega kisa in vode. Preprosto popršite notranjost čevljev s to mešanico in pustite, da se posuši na zraku.
 4. Esencialna olja : nekatera eterična olja, na primer sivke ali čajevca, imajo dezodorirne lastnosti. Nekaj ​​kapljic teh olj lahko dodate na vato ali kos blaga in ga postavite v čevlje za nekaj ur.
nasveti za odpravo neprijetnih vonjav iz čevljev
nasveti za odpravo neprijetnih vonjav iz čevljev

Redno menjajte podplate čevljev

Vložki so pogosto odgovorni za neprijeten vonj, saj absorbirajo znoj in postanejo gojišče bakterij. Da bi se izognili tej težavi, je priporočljivo zamenjati vložke vsake tri do šest mesecev. Obstajajo vložki, posebej zasnovani za boj proti neprijetnim vonjavam, z antibakterijskimi materiali ali aktivnim ogljem.

Pravilno negujte svoje čevlje

Pravilna nega vaših čevljev lahko pomaga preprečiti neprijetne vonjave. Tukaj je nekaj nasvetov:

neprijeten vonj v čevljih
neprijeten vonj v čevljih
 • Po vsaki uporabi naj se vaši čevlji popolnoma posušijo. Ne shranjujte jih v vlažni ali neprezračeni omari.
 • Izmenjujte različne pare čevljev, da omogočite vsakemu paru dovolj zračenja med uporabo.
 • Nogavice redno perite in dajte prednost naravnim materialom, kot je bombaž, ki omogoča boljše vpijanje znoja.
 • Čevlje redno čistite po navodilih proizvajalca. Ne pozabite očistiti notranjosti čevljev z rahlo vlažno krpo, da odstranite bakterije in ostanke znoja.

Uporabite posebne dodatke, da preprečite vonjave

Na trgu obstajajo različni dodatki, namenjeni preprečevanju in odpravljanju neprijetnih vonjav v čevljih:

 1. Dezodoransi za čevlje: lahko kupite razpršila za dezodoriranje, izdelana posebej za čevlje. Preprosto popršite notranjost čevljev pred ali po vsaki uporabi, da nevtralizirate vonjave.
 2. Vrečke za razvlaževanje: te vrečke absorbirajo vlago in vonjave zaradi svoje vsebine (glina, silikagel itd.). V vsak čevelj položite eno vrečko in pustite delovati nekaj ur ali čez noč.
 3. Nasveti za deodorant: običajno so izdelani iz cedrovine ali drugih materialov, ki absorbirajo vonj in vlago. Konice preprosto vstavite v čevlje po vsaki uporabi, da ohranite njihovo svežino.
dišeči čevlji
dišeči čevlji

Domači triki za preprečevanje vonjav v čevljih

Poleg zgoraj omenjenih rešitev je tukaj še nekaj domačih nasvetov za boj proti neprijetnim vonjavam:

 • Čevlje čez noč postavite v zamrzovalnik. Mraz uniči bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj. Ne pozabite jih zaščititi v plastično vrečko, preden jih postavite v zamrzovalnik.
 • Uporabite časopis, da absorbira vlago in vonjave. Preprosto vstavite zmečkane liste časopisa v čevlje in pustite delovati nekaj ur ali čez noč.
 • Čevlje posušite na soncu. UV-žarki delujejo protibakterijsko in pomagajo tudi pri odpravljanju neprijetnih vonjav.

Skratka, obstaja veliko metod in nasvetov za odstranjevanje neprijetnih vonjav iz čevljev. Nujno je, da sprejmete rutino rednega vzdrževanja, da preprečite, da bi ti vonji postali preveč neprijetni in obstojni. Prosto eksperimentirajte z različnimi rešitvami in poiščite tiste, ki najbolj ustrezajo vam in vašim čevljem.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Nasveti » Neprijeten vonj v čevljih? Ti naravni triki olajšajo njihovo odpravo