Prijateljstvo in odnosi: 4 znaki, da vas prijatelji res ne marajo

V življenju je nujno biti obkrožen z iskrenimi in skrbnimi ljudmi. Na žalost včasih nekatera prijateljstva temeljijo na varljivi ali celo strupeni občutki. Kako prepoznati znake, ki nakazujejo, da vas prijatelji res ne marajo? Tukaj so štirje namigi, ki jih je treba upoštevati pri ocenjevanju kakovosti vaših odnosov.

1. Niso prisotni v težkih časih

Prijateljstvo je pomembna opora v težkih obdobjih našega bivanja. Pravi prijatelj vam bo prisluhnil, tolažil in spodbujal. Po drugi strani pa, če so vaši »prijatelji« na voljo le za zabavo in izginejo, ko postane težko, je to morda znak, da jim ni prav nič mar za vas. Zato je nujno, da smo pozorni na njihovo vedenje v težkih časih:

4 znaki, da vas prijatelji res ne marajo
4 znaki, da vas prijatelji res ne marajo
 • Ne sprejemajo novic: Če vaši prijatelji nočejo vedeti, kako ste, ko preživljate težke čase, to morda pomeni, da jim ni prav nič mar za vas.
 • Minimizirajo vaše težave: Prijatelj, ki vas resnično ljubi, bo skušal razumeti vaše težave in vas podpirati. Po drugi strani pa, če vaše skrbi nenehno postavljajo v pravo perspektivo in dajejo vtis, da pretiravate, morda niso pravi prijatelji.
 • Izmaknejo se: Če prosite svoje prijatelje za pomoč in vedno najdejo izgovore, da vam ne bi pomagali, je to lahko znak, da jim ni mar za vas.

2. Govorijo za vašim hrbtom

Zaupanje je eden od stebrov močnega in trajnega prijateljstva. Če dvomite o zvestobi svojih prijateljev, je pomembno, da jim posvetite pozornost. Tukaj je nekaj znakov, ki lahko nakazujejo, da se prijatelji pogovarjajo za vašim hrbtom:

 • O tebi krožijo govorice: Če redno slišite lažne ali zlonamerne informacije o sebi, je to lahko znak, da vaši prijatelji niso vredni zaupanja.
 • Kritizirajo vaše odločitve: Skrbni prijatelj vam bo lahko povedal svoje mnenje, ne da bi vas obsojal ali poskušal ponižati. Če vaši »prijatelji« nenehno kritizirajo vaše odločitve in razpravljajo o vaših napakah z drugimi ljudmi, je to morda znak, da vas v resnici ne marajo.
 • Razkrivajo vaše skrivnosti: Pravi prijatelj bo spoštoval vašo zasebnost in zadržal zaupanje, ki mu ga poveste. Če ugotovite, da vaši prijatelji razkrivajo vaše skrivnosti, je to lahko znak njihovega pomanjkanja naklonjenosti do vas.

3. So ljubosumni in tekmovalni

Prijateljstvo vključuje veselje ob uspehih in sreči drug drugega. Prijatelj, ki vas resnično ljubi, bo vesel za vas, ko vam bo uspelo, in vas bo podpiral pri vaših prizadevanjih. Po drugi strani pa, če ugotovite, da so vaši prijatelji ljubosumni ali tekmovalni, je to morda znak, da vas v resnici ne marajo. Tukaj je nekaj namigov, na katere morate biti pozorni:

 • Želijo vas preseči: Če morajo biti vaši prijatelji vedno boljši od vas, je to morda odraz njihove negotovosti in pomanjkanja naklonjenosti do vas.
 • Minimizirajo vaše dosežke: Pravi prijatelj bo znal prepoznati in proslaviti vaše dosežke. Če načrtno skušajo razvrednotiti vaše uspehe, vas morda res ne marajo.
 • Veselijo se vaših neuspehov: Če se vaši prijatelji obnašajo samozadovoljno, ko vam stvari ne gredo dobro, je to morda znak, da do vas ne čutijo pristnega prijateljstva.

4. Ne spoštujejo vaših meja

V zdravem in uravnoteženem prijateljskem odnosu mora biti vsak človek sposoben spoštovati meje in potrebe drugega. Če vaši »prijatelji« ne upoštevajo vaših čustev in ne spoštujejo vaših meja, je to morda znak, da vas v resnici ne marajo. Tu je nekaj primerov vedenja, na katera morate biti pozorni:

 • So invazivni: Spoštljiv prijatelj bo razumel, da potrebujete čas in prostor zase. Če so vaši prijatelji nenehno zraven, ne da bi upoštevali vaše potrebe, je to morda znak, da vas res ne marajo.
 • Vaših mnenj ne upoštevajo: Pravo prijateljstvo vključuje spoštovanje mnenj in prepričanj drug drugega. Če vaši prijatelji ves čas poskušajo vsiliti svoje stališče, ne da bi poslušali, kaj imate povedati, je to morda znak, da vas res ne marajo.
 • Smejijo se vam: Skupni smeh je pomemben del prijateljstva, vendar nikoli ne sme priti na račun drug drugega. Če se vaši “prijatelji” redno norčujejo iz vas ali vas ponižujejo, je to lahko znak, da vas v resnici ne marajo.

Bistveno je, da smo pozorni na odnos in vedenje naših prijateljev, da zagotovimo, da nas imajo resnično radi. Če ugotovite, da nekateri vaši prijatelji kažejo te znake, je morda čas, da podvomite v kakovost vajinega odnosa in skušate vzpostaviti bolj iskrene in skrbne vezi.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Psihologija » Prijateljstvo in odnosi: 4 znaki, da vas prijatelji res ne marajo