Batch Cooking: nov trendovski trik za prihranek časa in denarja

Sodobno življenje je vse bolj razgibano, zato je težko organizirati obroke za teden. To je razlog, zakaj je Serijsko kuhanje je postal pravi trend za tiste, ki želijo prihraniti čas in denar v vsakdanjem življenju. Odkrijte vse, kar morate vedeti o tej metodi, ki privablja vedno več sledilcev.

Kaj je Batch Cooking?

Izraz “Batch Cooking” prihaja iz angleščine in dobesedno pomeni “serijsko kuhanje”. To je metoda, ki vključuje pripravo obrokov za teden naenkrat, nato pa jih shranite za uživanje dan za dnem. Ideja je torej, da ob koncu tedna preživite 2 ali 3 ure v kuhinji in skuhate vse jedi, ki jih potrebujete za kosila in večerje za prihajajoči teden.

Serijsko kuhanje
Serijsko kuhanje

Prednosti serijskega kuhanja

Prihranite čas med tednom

Ena od glavnih prednosti Batch Cookinga je nedvomno prihranek časa. Dejansko, če nekaj ur svojega vikenda posvetite pripravi obrokov za teden, pomeni, da vam ni treba vsak dan kuhati in tako zvečer sprostite prosti čas za sprostitev, šport ali uživanje v družini in prijateljih.

Uresničite prihranke

Vnaprejšnja priprava obrokov ponuja tudi možnost prihranka denarja z izogibanjem impulzivnim nakupom in omejevanjem zavržene hrane. Načrtovanje vaših receptov in sestavljanje natančnega nakupovalnega seznama vam namreč omogočata, da kupite samo tisto, kar potrebujete, ne več ne manj, in tako nadzorujete svoj proračun.

konica batch cooking
konica batch cooking

Jejte zdravo in uravnoteženo

Batch Cooking spodbuja tudi določeno disciplino pri hrani: z vnaprejšnjo pripravo obrokov vas bolj mika slediti popolnemu in dobro uravnoteženemu jedilniku. Tako se lažje upreš skušnjavam hitre prehrane ali pripravljenih jedi, ko veš, da te doma že čaka dober obrok.

Kako se organizirati, da brez stresa sprejmete serijsko kuhanje?

Načrtujte tedenske jedilnike

Prvi korak pri serijskem kuhanju je določitev receptov, ki jih želite kuhati za teden. To fazo načrtovanja lahko olajšate z uporabo tabele ali mobilne aplikacije, posebej zasnovane za ta namen. Idealno je izbrati raznolike recepte, preproste in hitre za pripravo ter po možnosti s skupnimi sestavinami, da omejite število nakupov.

Sestavite natančen nakupovalni seznam

Ko so meniji določeni, je treba sestaviti nakupovalni seznam, ki vsebuje vse sestavine, potrebne za izvedbo izbranih receptov. Ne pozabite preveriti količin in upoštevati, kaj že imate v svojih omarah, da ne boste preobremenili hladilnika ali zamrzovalnika.

Kuhajte naprej z batch cooking
Kuhajte naprej z batch cooking

Organizirajte sejo kuhanja

Za optimizacijo časa, namenjenega serijskemu kuhanju, je pomembna dobra organizacija. Preden začnete, se prepričajte, da je vaš pult prazen in čist, ter zberite vse potrebne pripomočke in sestavine. Nato začnite z recepti, ki se kuhajo najdlje (na primer meso ali enolončnice), nato pa nadaljujte z drugimi pripravami.

Nekaj ​​nasvetov za uspešno serijsko kuhanje

  • Uporabite primerne posode: Za shranjevanje pripravkov raje izberi nepredušne steklene škatle ali škatle iz nerjavečega jekla, saj bodo tako ohranili okuse nedotaknjene in olajšali razdeljevanje porcij.
  • Zamrzovanje nekaterih pripravkov: Da preprečite, da bi se vaše jedi sčasoma pokvarile, jih ne oklevajte z zamrzovanjem, še posebej, če kuhate velike količine. Tako jih lahko odmrznete, ko jih potrebujete ves teden.
  • Spreminjajte teksture in okuse: Da se obrokov ne boste naveličali, ne pozabite spreminjati užitkov z menjavanjem toplih in hladnih, slanih in sladkih receptov ter igranjem na teksturo (hrustljavo, topljivo, mehko itd.).

Skratka, serijsko kuhanje je praktična in ekonomična metoda za čim boljše vodenje tedna in zdravo prehranjevanje, ne da bi ure preživeli v kuhinji. Torej, prepričan? Ne oklevajte in se podajte na pustolovščino serijsko kuhanje, in odkrijte številne možnosti, ki jih ponuja ta kulinarični trend!

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Nasveti » Batch Cooking: nov trendovski trik za prihranek časa in denarja