Ta sestavina, ki jo ima vsak v svoji kuhinji, je grozljiv naravni insekticid

Cet ingrédient que tout le monde a dans sa cuisine est un insecticide naturel redoutable

Sodobno kmetijstvo se sooča s številnimi izzivi, med katerimi je tudi zaščita pridelkov pred škodljivci. Med možnimi rešitvami je uporaba kemičnih insekticidov tveganje za zdravje ljudi in okolje. Zato kmetje vedno bolj iščejo naravne in učinkovite alternative za boj proti škodljivim insektom. Ena od teh obetavnih možnosti jeOlje ogrščicenaravni insekticid, ki je dokazano učinkovit proti različnim vrstam insektov, vključno z jajčeci in ličinkami.

Repično olje: naravni insekticid mogočne za zaščito vaših pridelkov

Ta sestavina, ki jo ima vsak v svoji kuhinji, je grozljiv naravni insekticid
Naravni insekticid, ki je v kuhinjski omarici

Način delovanja repičnega olja na žuželke

Učinkovitost repičnega olja kot insekticida temelji na njegovih specifičnih lastnostih, ki uničujejo žuželke, ne da bi poškodovale koristne rastline ali živali. Glavni mehanizmi delovanja tega rastlinskega olja so:

 • Dušenje : repično olje prekrije žuželke s fino maščobno plastjo, ki jim ovira dihalne poti in onemogoča dihanje, kar povzroči njihovo smrt zaradi zadušitve.
 • Hormonske motnje : Spojine v repičnem olju lahko vplivajo na hormonski sistem žuželk, kar moti njihovo rast in razmnoževanje.
 • Ovicidni in larvicidni učinek : olje ogrščice deluje tudi proti jajčecem in ličinkam žuželk, preprečuje njihov razvoj in s tem zmanjšuje populacijo škodljivcev.

Poleg teh mehanizmov delovanja je treba opozoriti, da ima repično olje to prednost, da je biološko razgradljivo in ni zelo strupeno za neciljne organizme, kot so pomožne rastline (pikapolonice, čipke itd.).

Različne uporabe repičnega olja v boju proti škodljivim insektom

Repično olje se lahko uporablja na najrazličnejših pridelkih za zatiranje več vrst žuželk, vključno z:

 • listne uši : s škropljenjem razredčenega oljne ogrščice po napadenih rastlinah lahko hitro odpravite te majhne žuželke, ki sesajo sok, ki oslabijo vaše pridelke in lahko prenašajo virusne bolezni.
 • Akarci : ti drobni pajkovci se hranijo tudi z rastlinskimi sokovi in ​​povzročajo veliko škodo. Uporaba oljne ogrščice zmanjša njihovo število in zaščiti vaše nasade.
 • luskavci : te z zaščitno lupino prekrite žuželke so občutljive tudi na delovanje repičnega olja, ki jih zaduši in prepreči njihovo razmnoževanje.
 • Gosenice, ki razpadajo listje : nekatere vrste metuljev odlagajo jajčeca na liste rastlin, ličinke (gosenice), ki izhajajo iz njih, pa se požrešno prehranjujejo z listjem. Z repičnim oljem lahko uničimo jajčeca in omejimo razmnoževanje gosenic.
Različne uporabe repičnega olja v boju proti škodljivim insektom
Zakaj uporabljati repično olje kot insekticid?

Da bi v celoti izkoristili insekticidne lastnosti repičnega olja, je pomembno upoštevati nekaj varnostnih ukrepov in priporočil:

 • Uporabljajte repično olje vrhunske kakovosti brez kemičnih dodatkov ali konzervansov.
 • Olje ogrščice razredčite z vodo v količini od 2 do 5 %, odvisno od vrste ciljnih žuželk in občutljivosti posevkov.
 • Oljno raztopino nanesemo s finim razprševanjem, pri čemer pazimo, da dobro prekrijemo vse rastlinske površine (liste, stebla, cvetove ipd.).
 • Nanesite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so temperature nižje in so koristne žuželke manj aktivne.
 • Nanose redno ponavljajte, odvisno od razvoja populacije škodljivih žuželk in podnebnih razmer (dež, veter itd.).

Repično olje kot del integrirane strategije zatiranja škodljivcev

Če je olje oljne ogrščice izbrani zaveznik za zaščito vaših pridelkov pred napadi žuželk, je pomembno, da ga obravnavate kot eno izmed orodij v celovitem in utemeljenem pristopu k boju proti škodljivcem. Ta pristop, imenovan integrirano zatiranje škodljivcevtemelji na kombinaciji različnih načinov nadzora, pri čemer daje prednost ekološkim in okolju prijaznim rešitvam:

 • Preprečevanje okužb z ustreznimi kulturnimi praksami (kolobarjenje, odstranjevanje rastlinskih ostankov itd.).
 • Redno spremljanje populacij škodljivih in koristnih žuželk z uporabo pasti ali neposrednih štetij.
 • Spodbujanje naravnih sovražnikov škodljivcev žuželk, kot so ptice, pajki ali koristne žuželke.
 • Uporaba biopesticidov na osnovi mikroorganizmov (bakterij, gliv itd.) ali snovi rastlinskega izvora (rastlinski izvlečki, eterična olja itd.).
 • Uporaba mehanskih ali fizičnih tehnik nadzora, kot so mreže proti insektom ali mineralne pregrade.

Z vključitvijo olja ogrščice v to splošno strategijo lahko prispevate k zmanjšajte pritisk škodljivih žuželk na vaše pridelke, hkrati pa zmanjšuje tveganja za zdravje in okolje. Tako ta mogočni naravni insekticid izstopa kot zanimiva in odgovorna alternativa običajnim kemikalijam.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » Ta sestavina, ki jo ima vsak v svoji kuhinji, je grozljiv naravni insekticid