Te destinacije prepovedujejo kreme za sončenje na plažah pod kaznijo

Ces destinations interdisent des crèmes solaires sur les plages sous peine d

V kontekstu okoljske ozaveščenosti, nekatere države so se odločile prepovedati uporabo sredstev za zaščito pred soncem na svojih plažah. Ta odločitev je namenjena ohranjanju morskih ekosistemov, zlasti koral. Tukaj izveste, katere destinacije uporabljajo to uredbo in razloge za to.

Destinacije, na katere vpliva prepoved krem ​​za sončenje

Več turističnih destinacij se je odločilo za stroge ukrepe glede uporabe sončne kreme na svojih plažah:

Te destinacije prepovedujejo kreme za sončenje na plažah pod kaznijo
Te destinacije prepovedujejo kreme za sončenje na plažah pod kaznijo
 • Palau : Ta majhen arhipelag v Tihem oceanu je bil prvi, ki je leta 2018 prepovedal kreme za sončenje.
 • Otok Bonaire : Ta otok na Nizozemskih Antilih je temu sledil in od januarja 2021 prepovedal tudi kreme za sončenje, ki vsebujejo nekatere kemične sestavine.
 • Havaji : Ta ameriška zvezna država je januarja 2021 uvedla podoben zakon, namenjen zaščiti svojih koralnih grebenov.
 • Ameriški Deviški otoki : Ti karibski otoki so marca 2020 prav tako sprejeli zakonodajo, ki prepoveduje kreme za sončenje, škodljive za morsko okolje.
 • Otok Zanzibar : Zanzibarsko otočje v Tanzaniji je prav tako prepovedalo kreme za sončenje, ki vsebujejo komponente, škodljive za korale.

Te destinacije običajno naložijo globe kršiteljem. Potapljače in dopustnike zato pozivamo, da se pred odhodom na pot pozanimajo o veljavnih predpisih.

Katere so žaljive komponente?

Sredstva za zaščito pred soncem, ki vsebujejo določene vrste kemičnih sestavin, veljajo za škodljive za morsko okolje. Te snovi vključujejo:

 • Oksibenzon
 • Benzofenon-3
 • Oktinoksat
 • Oktokrilen
 • 4-metilbenzilidin kafra
 • Benzofenon

Te snovi so bile opredeljene kot posebej strupene za korale in druge morske organizme.

Zakaj prepovedati nekatere kreme za sončenje na plažah?

Obstaja več razlogov, zaradi katerih vlade sprejmejo zakonodajo za omejevanje uporabe krem ​​za sončenje, ki vsebujejo nevarne kemikalije:

Zaščita koralnih grebenov

Koralni grebeni so zapleteni in krhki ekosistemi, ki podpirajo veliko raznolikost morskega življenja. Kemikalije, ki jih najdemo v nekaterih kremah za sončenje, lahko povzročijo smrt koral in motijo ​​njihov reproduktivni proces, kar vodi v njihov upad.

Vpliv na morsko prehranjevalno verigo

Korale niso edine žrtve kemikalij v kremi za sončenje. Te snovi lahko vplivajo tudi na druge morske organizme, kot so ribe in plankton. To lahko negativno vpliva na celotno morsko prehranjevalno verigo in poruši ekološko ravnovesje.

Družbeno-ekonomska vloga koralnih grebenov

Poleg njihovega ekološkega pomena, koralni grebeni imajo tudi pomembno gospodarsko vlogo za številne regije sveta. Privabljajo turiste, ustvarjajo dohodek z ribolovom in so vir hrane za lokalno prebivalstvo. Postopno izginjanje koral ima torej škodljive socialno-ekonomske posledice.

Katere alternative škodljivim kremam za sončenje?

Ko se soočite s to težavo, je priporočljivo dati prednost rešitvam, ki spoštujejo okolje, da se zaščitite pred soncem:

 • Uporabljajte zaščito pred soncem, ki je varna za korale : Mnogi proizvajalci zdaj ponujajo kreme za sončenje brez škodljivih kemičnih sestavin. Ti izdelki so običajno označeni kot “varni za korale” ali “prijazni do grebenov”.
 • Nosite oblačila za zaščito pred soncem : Pred soncem se je mogoče zaščititi z ustreznimi oblačili, kot so majice proti UV žarkom in klobuki s širokimi krajci.
 • Pojdi v senco : Sončniki in druga zaščita pred soncem lahko zmanjšajo izpostavljenost UV-žarkom in omejijo uporabo sredstev za zaščito pred soncem.

S tem odgovornim vedenjem dopustniki prispevajo k ohranjanju morskih ekosistemov in zagotavljanju trajnosti turističnih destinacij, ki jih je prizadela prepoved škodljivih krem ​​za sončenje.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » Te destinacije prepovedujejo kreme za sončenje na plažah pod kaznijo