Vrhunski trik, da vaše banane ostanejo sveže dlje: babičina skrivnost končno razkrita!

Ki še nikoli ni bil razočaran, ko je videl svojega banane prehitro dozorijo in se na koncu zapravijo? Na srečo so naše babice tam, da nam dajo svoje dragocene nasvete in nasvete. Torej odkrijtebabičin namig da dlje obdržite svoje banane in uživate v njihovih prednostih, hkrati pa se izognete zavrženi hrani.

Problem prehitro dozorelih banan

Banane so zelo priljubljeno sadje zaradi svojega slastnega in sladkega okusa ter številnih koristi za zdravje. Vendar pa je njihovo shranjevanje lahko pravi glavobol. Ko so kupljeni, namreč ponavadi zelo hitro dozorijo, zato je njihovo uživanje za nekatere ljudi manj prijetno in celo neprijetno.

Poleg tega lahko prezrele banane pritegnejo neželene žuželke in povzročijo neprijeten vonj v kuhinji ali shrambi. Zato je nujno najti rešitve za podaljšanje njihove življenjske dobe in tako v celoti izkoristiti te eksotične sadeže.

hranite banane dlje
Kako dlje shraniti banane?

Babičin trik, da svoje banane ohranite dlje

Rešitev za daljše shranjevanje banan je preprosta in učinkovita metoda: uporaba celofan. Ta plastični material dejansko omogoča lovljenje etilena, plina, ki ga proizvajajo banane med zorenjem. Tako z zapiranjem etilena okoli plodov močno upočasnimo njihovo zorenje in podaljšamo njihovo življenjsko dobo.

Koraki za zavijanje banan v celofan

Tukaj je opisano, kako s tem babičinim trikom ohranite svoje banane dlje:

 1. Banane ločite od šopka tako, da jih ločite eno od druge.
 2. Odrežite koščke celofana, dolge približno 10 cm.
 3. Vsak konec (pecelj in konica) vsake banane ovijte s kosom celofana.
 4. Prepričajte se, da celofan pokriva celotno površino koncev in se pravilno drži banane.
 5. Zavite banane postavite na hladno in suho mesto, stran od neposredne sončne svetlobe.

S to metodo bi morali ugotoviti, da vaše banane ostanejo sveže in okusne veliko dlje, kot če bi le nezaščitene ležale na vašem pultu.

shranjevanje banan - nasvet
shranjevanje banan – nasvet

Drugi nasveti, kako dlje obdržati banane

Poleg trika s celofanom je tu še nekaj nasvetov za podaljšanje življenjske dobe vaših banan:

 • Banane shranjujte ločeno od drugega sadja : banane proizvajajo etilen, ki pospeši zorenje drugega sadja. Če jih hranite ločeno, boste preprečili, da bi se drugo sadje prehitro pokvarilo.
 • Obesite svoje banane : s pomočjo držala za banane ali navadne vrvi obesite banane, da zmanjšate stike z drugimi površinami in tako upočasnite njihovo zorenje.
 • Banane postavite v hladilnik : Če so vaše banane že precej zrele, jih postavite v predal za zelenjavo v hladilniku. Mraz bo upočasnil zorenje, a pozor, lahko tudi nekoliko spremeni teksturo sadeža.
 • Zamrznite svoje prezrele banane : če kljub vsem tem nasvetom postanejo vaše banane preveč zrele, da bi jih lahko uživali takšne, jih ne odlašajte in jih zamrznite. Tako jih lahko kasneje uporabite za pripravo smutijev, mlečnih napitkov ali celo tort.
Banane dobro shranite
Banane dobro shranite

Zdravstvene koristi banan

Pomembno si je zapomniti, da so banane zelo koristno sadje za naše zdravje. Bogati so z vitamini, minerali in vlakninami, zaradi česar so odličen zaveznik našega telesa. Tukaj je nekaj njihovih prednosti:

 • Oskrba z energijo : zaradi vsebnosti ogljikovih hidratov banane zagotavljajo hiter in trajen vir energije, idealen za športnike ali aktivne ljudi.
 • Vzdrževanje zdravja srca in ožilja : Banane so bogate s kalijem, mineralom, ki je bistven za pravilno delovanje srca in krvnega tlaka.
 • Olajšajte prebavo : vlaknine v bananah pomagajo uravnavati črevesni prehod in preprečujejo zaprtje.
 • uravnavanje razpoloženja : banane vsebujejo tudi triptofan, aminokislino, ki sodeluje pri nastajanju serotonina, hormona dobrega počutja in dobre volje.

S tem babičinim nasvetom in dodatnimi nasveti za daljše shranjevanje banan lahko v celoti izkoristite te okusne sadeže in njihove številne zdravstvene koristi. Zato ne čakajte več, vzemite ga ven celofan in vam podaljša življenje banane !

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Nasveti » Vrhunski trik, da vaše banane ostanejo sveže dlje: babičina skrivnost končno razkrita!