WhatsApp: kako lahko preprost klik na ujeto povezavo zruši aplikacijo v sistemu Android?

Un lien piégé qui fait planter WhatsApp

Uporabniki whatsapp na androidu mora biti pozoren na novo težavo, ki pesti znano aplikacijo za sporočanje. Preprosta zlonamerna povezava kroži in lahko povzroči znatne okvare za tiste, ki kliknejo nanjo. Odkrijte podrobnosti te napake in kako jo preprečiti.

Ujeta povezava, ki zruši WhatsApp

Zadnje dni po WhatsAppu kroži nenavadna povezava, ki ogroža stabilnost aplikacije na pametnih telefonih Android. Dejansko lahko uporabniki s klikom na to zlonamerno povezavo vidijo, da se njihova aplikacija zruši in ne deluje več pravilno. Ta napaka vpliva predvsem na različice aplikacije za Android, vendar lahko vpliva tudi na druge operacijske sisteme.

Ujeta povezava, ki zruši WhatsApp
Ujeta povezava, ki zruši WhatsApp

Kako prepoznati nevarno povezavo

To minirano povezavo običajno pošlje stik ali skupina, ki ji pripadate. Lahko je v obliki skrajšanega URL-ja, kar je pogosto v tovrstnih primerih. Da se ne ujamete v past, je priporočljivo, da ne kliknete na povezave, za katere niste prepričani o izvoru, tudi če prihajajo iz vaših stikov.

Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Posledice klika na povezavo

S klikom na zlonamerno povezavo se aplikacija WhatsApp v trenutku zruši in postane neuporabna. Takrat je treba znova zagnati pametni telefon, da aplikacija znova deluje, vendar to ni vedno dovolj. V nekaterih primerih so morali uporabniki odstraniti in nato znova namestiti WhatsApp, da so ponovno pridobili normalno delovanje.

Razlogi za to napako

Čeprav je še vedno težko ugotoviti točen izvor te težave, strokovnjaki omenjajo več hipotez. Med njimi :

  • Zlonamerna koda, vdelana v povezavo, ki izkorišča varnostno ranljivost v aplikaciji ali operacijskem sistemu.
  • Napad z zavrnitvijo storitve (DDoS), katerega namen je nasičiti strežnike WhatsApp.
  • Preprosta programska napaka v sami aplikaciji.

Ne glede na vzrok te napakeje bistveno, da uporabniki ostanejo pozorni in sprejmejo potrebne varnostne ukrepe za zaščito svojih podatkov in aplikacij.

Kako se zaščititi pred takimi težavami
Kako se zaščititi pred takimi težavami

Kako se zaščititi pred takimi težavami

Če se želite izogniti pasti teh zlonamernih povezav in drugih morebitnih groženj, upoštevajte nekaj nasvetov:

  1. Redno posodabljajte vašo aplikacijo WhatsApp in vaš operacijski sistem, da izkoristite najnovejše varnostne posodobitve.
  2. Ne klikajte povezav, za katere niste prepričani, da prihajajo, tudi če prihajajo iz vaših stikov. Ne oklevajte in prosite pošiljatelja za potrditev, preden kliknete.
  3. Uporabite kakovosten protivirusni program na svojem pametnem telefonu, da odkrijete in blokirate morebitne grožnje.
  4. Prepričajte se, da so varnostne nastavitve vašega pametnega telefona pravilno konfigurirane in omogočene.
Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

WhatsApp: aplikacija, ki je pogosto tarča hekerjev

To ni prvič, da je bil WhatsApp žrtev hroščev ali zlonamernih napadov. Dejansko je aplikacija za neposredno sporočanje, ki ima več kot dve milijardi uporabnikov po vsem svetu, redno tarča hekerjev, ki želijo izkoristiti njene varnostne pomanjkljivosti.

Pomembni precedensi

Spomnimo se zlasti vohunske programske opreme Pegasus, ki jo je razvilo izraelsko podjetje NSO Group, ki je okužila pametne telefone z izkoriščanjem ranljivosti v WhatsAppu leta 2019. Pred kratkim, februarja 2021, je hrošč prizadel nekatere uporabnike, saj jim je preprečil dostop do njihovih sporočil in njihovih seznam kontaktov.

Potreba po povečani pazljivosti

Ko se soočajo s temi ponavljajočimi se grožnjami, je bistveno, da uporabniki WhatsApp ostanejo pozorni in sprejmejo vse potrebne ukrepe za zaščito svojih podatkov in aplikacije. Z upoštevanjem zgoraj omenjenih nasvetov boste povečali verjetnost in se izognili neprijetnim presenečenjem.

Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » WhatsApp: kako lahko preprost klik na ujeto povezavo zruši aplikacijo v sistemu Android?