WhatsApp: ta nova napaka, ki aktivira mikrofon pametnega telefona brez vaše vednosti, skrbi ves svet. Kakšen vpliv na zaupnost?

Težava z zasebnostjo za uporabnike Androida?

Uporabniki WhatsAppa v sistemu Android so nedavno naleteli na čudno težavo, pri kateri aplikacija dostopa do mikrofonov njihovih telefonov, ne da bi oni vedeli. Ta napaka povzroča resne pomisleke glede varnosti in zasebnosti med uporabniki. Vendar se je zdaj oglasil WhatsApp in predlagal, da gre za napako.

Pričevanja, ki delajo hrup

Težava je pritegnila pozornost, ko je Twitterjev inženir Foad Dabiri tvitnil, da je aplikacija čez noč dostopala do mikrofona njegovega telefona. Ta tvit je posredoval lastnik Twitterja Elon Musk, ki je v tvitu dejal, da WhatsAppu ni mogoče zaupati. Vendar pa je o napaki že poročalo WABetaInfo, spletno mesto, specializirano za analizo beta različic aplikacije.

Android hrošč aktivira mikrofon v WhatsApp
Android hrošč aktivira mikrofon v WhatsApp

Skrb vzbujajoča situacija za uporabnike

Številni uporabniki interneta so nato preučili zadevo in opazili, da WhatsApp redno brez njihovega pooblastila aktivira mikrofon njihovega pametnega telefona. To odkritje je povzročilo val zaskrbljenosti in vprašanj o zaščiti osebnih podatkov, ki jih ponuja aplikacija.

WhatsApp in Meta poskušata pomiriti

WhatsApp je potrdil, da je napaka v sistemu Android povzročila te nepooblaščene dostope do mikrofona, Google pa je tudi objavil, da preiskuje težavo. Meta, matično podjetje WhatsAppa, Instagrama in Facebooka, se brani z besedami, da je ta težava povezana z napako in ne s poskusom vohunjenja za uporabniki.

nova napaka WhatsApp, povezana z androidom
nova napaka WhatsApp, povezana z androidom

Omajano zaupanje uporabnikov

Kljub pojasnilom, ki sta jih zagotovila WhatsApp in Meta, je ta situacija negativno vplivala na ugled aplikacije glede zasebnosti. Dejansko je eden od glavnih razlogov, zakaj je WhatsApp tako priljubljen, zaščita, ki jo ponuja za osebne podatke uporabnikov, s šifriranjem od konca do konca – kar pomeni, da nihče, niti WhatsApp, ne more prebrati sporočil, ki se pošiljajo med ljudmi.

Kaj pa druge aplikacije?

Ta incident odpira tudi vprašanja o varnosti in zasebnosti, ki ju ponujajo druge aplikacije za neposredno sporočanje. Uporabniki so zdaj bolj nezaupljivi glede tega, kako različne aplikacije, ki jih uporabljajo vsak dan, obravnavajo in ščitijo njihove osebne podatke.

Meta pojasnjuje, da napaka izvira iz programske opreme Android
Meta pojasnjuje, da napaka izvira iz programske opreme Android

Alternative za ohranitev vaše zasebnosti

Soočeni s temi pomisleki, se nekateri uporabniki obračajo na alternative WhatsAppu, da bi zagotovili svojo spletno zasebnost. Aplikacije, kot sta Signal ali Telegram, ponujajo tudi šifriranje od konca do konca in spodbujajo spoštovanje zasebnosti uporabnikov.

Kaj si je treba zapomniti: velik izziv za podjetja

Vprašanje zaupnosti in varnosti podatkov je postalo glavno vprašanje za podjetja v digitalnem sektorju, zlasti tista, ki ponujajo storitve neposrednega sporočanja. Ta incident s WhatsAppom v sistemu Android kaže, kako pomembno je, da so ta podjetja pregledna glede svojih praks in da storijo vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo osebne podatke svojih uporabnikov.

Dokler ta napaka ni odpravljena, morajo uporabniki Androida ostati pozorni na dovoljenja, ki jih podeljujejo aplikacijam, nameščenim na njihovih pametnih telefonih, in biti na tekočem z najnovejšimi novicami v zvezi s to zadevo.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Nasveti » WhatsApp: ta nova napaka, ki aktivira mikrofon pametnega telefona brez vaše vednosti, skrbi ves svet. Kakšen vpliv na zaupnost?