Zakaj jajc ni priporočljivo shranjevati v hladilniku?

Veliko ljudi ima navado shranjevati jajca v vratih hladilnika, vendar to ni ravno priporočljivo. V tem članku bomo pojasnili zakaj jajc ne smemo shranjevati v hladilnikuzlasti z obravnavanjem tveganj, povezanih s to metodo shranjevanja.

Temperaturna nihanja spodbujajo razvoj bakterij

Eden od razlogov, zakaj jajc ni priporočljivo shranjevati v hladilniku, je, da spodbuja temperaturna nihanja. Pravzaprav vsakič, ko odprete vrata hladilnika, hladen zrak uide in vanj vstopi zrak iz okolice, kar povzroči nihanje temperature. To lahko povzroči kondenzacijo na površini jajčeca, kar ustvari gojišče za bakterije, kot je salmonela.

shranjevanje jajc v hladilniku
shranjevanje jajc v hladilniku

Tveganje navzkrižne kontaminacije

Druga težava pri shranjevanju jajc v hladilniku je nevarnost navzkrižne kontaminacije. Jajca so proizvodi živalskega izvora, zato lahko vsebujejo patogene bakterije. Če jajca shranjujete v bližini drugih živil, povečate tveganje navzkrižne kontaminacije. Na primer, če postavite jajca poleg neoprane zelenjave, se lahko bakterije na njih prenesejo na jajca in obratno.

Jajčne lupine so porozne

Vedeti morate, da je lupina jajc sestavljena iz drobnih por, ki omogočajo, da zrak in mikroorganizmi prodrejo v notranjost. Ko torej jajca shranjujete v hladilniku, jih lahko bakterije v okoliškem zraku zlahka onesnažijo. Poleg tega lahko zaradi mraza v hladilniku lupina postane bolj krhka in zato bolj verjetno, da poči, kar spodbuja vstop bakterij v jajce.

Jajca v hladilniku
Jajca v hladilniku

Pranje jajc lahko poslabša težavo

Nekateri ljudje ponavadi operejo jajca, preden jih shranijo v hladilnik, saj mislijo, da bodo tako odstranili vse bakterije, ki so lahko prisotne na površini lupine. Vendar ta praksa ni priporočljiva, saj lahko poškoduje povrhnjico jajca, tanko zaščitno plast, ki prekriva lupino in preprečuje vstop bakterijam. Z odstranitvijo te naravne ovire povečate tveganje notranje kontaminacije jajčeca.

Shranjevanje jajc zunaj hladilnika

Glede na prejšnje argumente je najbolje, da jajca hranite zunaj hladilnika. Tukaj je nekaj nasvetov za optimalno shranjevanje:

Shranjevanje jajc v hladilniku
Shranjevanje jajc v hladilniku
  • Jajca hranite na hladnem in suhem mestustran od neposredne sončne svetlobe.
  • Jajca postavite v posebno posodo ali škatlo preprečiti stik z drugimi živili in tako preprečiti navzkrižno kontaminacijo.
  • Ne umivajte jajc preden jih shranite, saj lahko s tem poškodujete zaščitno povrhnjico lupine.
  • Jajca redno obračajte (približno vsake 3 dni), da se rumenjak ne sprime z lupino in ohrani njihovo svežino.

Skratka, zaželeno je, da jajc ne shranjujete v hladilniku, saj s tem povečate tveganje za razvoj bakterij in navzkrižno kontaminacijo z drugimi živili. Namesto tega upoštevajte zgoraj navedene nasvete za shranjevanje, da bodo vaša jajca dlje časa sveža in zdrava. Ne oklevajte in preverite rok uporabnosti jajc in jih zaužijte hitro po nakupu, da v celoti izkoristite njihove hranilne lastnosti in okus.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Nasveti » Zakaj jajc ni priporočljivo shranjevati v hladilniku?