Zakaj je pomembno, da krompirjevi vodi dodamo kis?

tam krompir je bistveni element francoske kuhinje. Obstaja veliko načinov za njihovo pripravo, pogosto pa je končni rezultat odvisen od nekaj nenavadnih trikov ali sestavin. Od teh, ali smo kdaj razmišljali o uporabi kis ? V tem članku bomo skupaj odkrivali, zakaj v vodo za kuhanje krompirja vlijemo kis lahko močno izboljša njihovo teksturo in okus.

Vloga kisa pri kuhanju krompirja

Da bi razumeli uporabnost kisa pri kuhanju krompirja, morate najprej vedeti, da je to šibka kislina, običajno sestavljena iz ocetne kisline. Ko ga vključite v vodo za kuhanje, bo vplival na celice škroba, ki so prisotne v krompirju, zlasti na ravni lupine.

v krompirjevo vodo daj kis
v krompirjevo vodo daj kis

Čvrstejša in bolj odporna skorja

Ko se krompir skuha, njegove škrobne celice nabreknejo in počijo. Vendar pa bodo v prisotnosti kisline te celice okrepljene, kar bo preprečilo, da bi prehitro počile.

Tako je skorja krompir bo bolj čvrst in odporen, kar je še posebej zanimivo pri pripravi pomfrija ali praženega krompirja.

To dejansko omogoča, da kosi ohranijo svojo obliko in preprečijo, da bi med kuhanjem razpadli.

Izboljšana tekstura za kuhan krompir

Pri kuhanem krompirju bo kis pomagal tudi pri pridobivanju a tekstura bolj topljivo in prijetno v ustih. To je razloženo z dejstvom, da bo prisotnost kisline upočasnila in omejila pokanje škrobnih celic, zaradi česar bo krompir manj pastel.

odlično kuhan krompir
odlično kuhan krompir

Kako uporabiti kis pri kuhanju krompirja?

Zdaj, ko razumemo vrednost kisa pri kuhanju krompirja, je čas, da se ga naučimo pravilno uporabljati. Tukaj je nekaj nasvetov, kako kar najbolje izkoristiti to sestavino:

  • Izberite beli kis : Beli kis je idealen, ker je nevtralnega okusa in ne bo spremenil okusa krompirja. Aromatizirani ali obarvani kisi lahko prinesejo neželene note.
  • Uporabite pravo količino : Za najboljše rezultate je priporočljivo uporabiti približno 1 žlico kisa na 1 liter vode. To razmerje bo omogočilo popolno ravnovesje med čvrstostjo skorje in topljivo teksturo krompirja.
  • Dodajte kis v hladno vodo : Da bo kis pravilno deloval na celice škroba, je pomembno, da ga dodamo v hladno vodo, preden vse skupaj zavremo. To bo omogočilo homogeno in progresivno difuzijo kisline.

Kis in drugi načini kuhanja krompirja

Seveda lahko s kisom izboljšamo teksturo krompirja, kuhanega na druge načine, kot je cvrtje ali pečenje.

kis krompirju doda okus
kis krompirju doda okus

Hrustljavi krompirčki s kisom

Kis lahko uporabite pri predkuhanju krompirčka za bolj hrustljavo teksturo. Narezan krompirček preprosto za nekaj minut namočite v mešanico vode in kisa (približno 1 žlica na 1 liter vode), preden ga odcedite in potopite v vroče olje. To namakanje bo utrdilo površino krompirčka in preprečilo, da bi med cvrtjem vpil preveč olja.

Okusen pečen krompir

Za sočen in lepo zapečen pražen krompir lahko na koncu kuhanja uporabimo tudi kis. Krompir nekaj minut pred koncem kuhanja preprosto rahlo pokapljamo z mešanico kisa in olja (približno 1 žlica vsakega na 500 g krompirja). To bo karameliziralo zunanjost kosov in dodalo dodaten pridih okusa.

Kaj je treba zapomniti?

THE kista tako preprosta in pogosta sestavina, lahko resnično spremeni vaše jedi krompir. Z izboljšano čvrstostjo skorje in teksturo, ki se topi, bo vaš krompirček, dušen, kuhan ali pražen krompir še boljši. Zato ga ne oklevajte in ga vključite v svojo kuhinjo ter se pustite presenetiti njegovim učinkom!

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Nasveti » Zakaj je pomembno, da krompirjevi vodi dodamo kis?