Zakaj mokrega telefona ne smemo več dati v riž in kaj storiti namesto tega?

Pourquoi ne faut-il plus mettre le téléphone mouillé dans du riz et que faire à la place ?

Če vam je kdaj slučajno padel pametni telefon v vodo ali katero koli drugo tekočino, ste verjetno slišali, da ga je najbolje dati v vrečko surovega riža. vendar ta znana metoda ne velja več za najboljšo možnost za popravilo telefona, poškodovanega z vodo. V tem članku bomo preučili, zakaj ta mit o rižu vztraja in katere so učinkovite alternative za reševanje vašega pametnega telefona.

Omejitve surovega riževega zrna za sušenje telefona

Priljubljenost tehnike riža temelji na ideji, da imajo surova riževa zrna vpojne lastnosti, ki pomagajo odstraniti vlago iz telefona. Čeprav lahko riž res absorbira nekaj vlage, ima več pomanjkljivosti, ko gre za popolno izsušitev elektronske naprave:

Zakaj mokrega telefona ne smemo več dati v riž in kaj storiti namesto tega?
Zakaj mokrega telefona ne smemo več dati v riž in kaj storiti namesto tega?
  • Riž ni dovolj vpojen: Riževa zrna lahko težko absorbirajo vso vodo v telefonu, še posebej, če je bil telefon dlje časa potopljen.
  • Nevarnost razbitin: Če telefon postavite v vrečko z rižem, tvegate tudi vnos drobnih delcev riža v notranjost naprave, kar lahko povzroči blokade ali kratke stike.
  • Čas, potreben za sušenje: Če telefon pustite v rižu 24–48 ur, morda ne bo dovolj, da odstranite vso vlago v notranjosti, kar pomeni tveganje korozije ali električne poškodbe.

Zaradi teh omejitev je jasno, da riž ni čarobna krogla, ki bi rešila vaš mokri pametni telefon.

Nadomestne možnosti za sušenje in popravilo telefona, poškodovanega od vode

Na srečo obstajajo učinkovitejše metode za reševanje pametnega telefona, ki ga je poškodovala voda. Tukaj je nekaj možnosti za raziskovanje:

Napravo takoj izklopite in po možnosti odstranite baterijo

Ključni prvi korak za zmanjšanje škode zaradi vode je, da takoj izklopite telefon in odstranite baterijo, če je to mogoče. To bo zmanjšalo tveganje kratkega stika in električne poškodbe.

Odvečno vodo odstranite s sesalnikom

Če imate dostop do vakuuma, z njim posesajte čim več vode iz telefona. Ta metoda je učinkovitejša od riža, ker hitro odstrani veliko količino vode, ne da bi v napravo vnesla dodatne ostanke.

Telefon osušite z vpojnim materialom

Ko z vakuumom odstranite čim več vode, telefon zavijte v vpojen material, kot je papirnata brisača ali mehka krpa. Pustite, da se suši nekaj ur ali celo čez noč, da odstranite čim več vlage.

Uporabite učinkovitejša sušilna sredstva kot riž

Namesto da posežete po rižu, se odločite za močnejša sušilna sredstva, kot so:

  • Silikagel: Te majhne vrečke vsebujejo kroglice silikagela, ki veliko bolj učinkovito absorbirajo vlago kot surova riževa zrna. Uporabite lahko prihranjene vrečke iz drugih izdelkov ali kupite take posebej za to uporabo.
  • Mačji pesek: Mačji pesek na osnovi kremena je tudi zelo vpojen in se lahko uporablja kot alternativa riževemu. Pazite le, da telefon zavijete v čisto krpo, preden ga položite v pesek, da delci preprečite vstop v napravo.

Kdaj se posvetovati s serviserjem pametnih telefonov?

Tudi če ste upoštevali vse priporočene korake za sušenje in čiščenje telefona po stiku z vodo, lahko ostanejo notranje poškodbe. Če vaš telefon po poskusu teh metod sušenja ne deluje pravilno, je najbolje, da se obrnete na profesionalnega serviserja pametnih telefonov. Znali bodo oceniti obseg škode in vam ponuditi ustrezne rešitve za ponovno vzpostavitev delovanja vaše naprave.

Skratka, čeprav se tehnika surovega riža pogosto uporablja, ne velja več za najboljšo možnost za sušenje mokrega telefona. Obstajajo učinkovitejše alternative, kot je uporaba sesalnika ali učinkovitejših sušilnih sredstev. Ne oklevajte in se posvetujte s strokovnjakom, če dvomite o stanju svojega pametnega telefona po incidentu z vodo.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » Zakaj mokrega telefona ne smemo več dati v riž in kaj storiti namesto tega?