Zakaj ne bi več zavrgli vode za kuhanje artičok?

Pourquoi l

V kuhinji je običajno, da vodo od kuhanja zelenjave po pripravi zavržemo. Vendar je ta voda včasih polna neslutenih koristi za zdravje in okolje. To še posebej velja za vodo za kuhanje artičok, ki vsebuje veliko število mineralnih soli in elementov v sledovih, zanimivih za naš organizem. V tem članku odkrijte zakaj bi zdaj morali reciklirati to vodo namesto da bi pustili, da gre v odtok.

Koncentriran vir hranil

Voda za kuhanje artičok vsebuje lepo število mineralne soli in D’elementi v sledovih, kot so kalij, kalcij, magnezij in fosfor. Ti elementi so bistveni za pravilno delovanje našega telesa in pomagajo krepiti naš imunski sistem. Poleg tega pomagajo tudi pri uravnavanju našega metabolizma in ohranjanju zdravja kosti.

Zakaj si voda za kuhanje artičok zasluži drugo življenje?
Zakaj si voda za kuhanje artičok zasluži drugo življenje?

Kako izkoristiti prednosti vode za kuhanje artičok?

Vodo za kuhanje artičok lahko uporabite na več načinov, da izkoristite njene prednosti:

  • V pijači: Lahko ga uživate hladno ali vroče, kot poparek ali juho. Za izboljšanje okusa ga lahko zmešate tudi z zelenjavnim ali sadnim sokom.
  • V kuhinji : Vodo iz kuhanja artičok lahko ponovno uporabimo kot osnovo za pripravo omak, juh, rižot ali celo testenin. Vašim jedem doda pridih okusa in mehkobe, hkrati pa jih obogati s hranili.
  • V kozmetiki: Zahvaljujoč bogastvu mineralov ima voda za kuhanje artičoke vlažilne in mehčalne lastnosti kože. Lahko ga uporabite kot naravni tonik po odstranitvi ličil ali dodate nekaj žlic v kopel, da izkoristite njegove pomirjujoče lastnosti.

Ekološka in ekonomična gesta

Poleg zdravstvenih koristi recikliranje vode za kuhanje artičok prispeva tudi k ohranjanju našega okolja. To dejansko predstavlja preprost in učinkovit način za omejevanje odpadne vode in varčevanje s tem dragocenim virom. Poleg tega boste z zmanjšanjem količine vode, ki jo porabite v vašem domu, znižali tudi stroške vašega računa za vodo.

Zakaj ne bi svojih rastlin zalivali z vodo za kuhanje artičok?

Uporabimo lahko tudi vodo za kuhanje artičok zalivajte rastline na svojem vrtu. Dejansko njegova vsebnost hranilnih snovi in ​​mineralov ne koristi le našemu telesu, ampak tudi rastlinam. Tako boste z zalivanjem rastlin z vodo, bogato z mineralnimi solmi, jim zagotovili bistvena hranila za njihovo rast in razvoj.

Pred uporabo vode za kuhanje artičok za zalivanje rastlin je priporočljivo, da se ohladi in jo razredčite s čisto vodo, da se izognete nevarnosti opeklin ali toplotnega šoka.

Kaj pa druge vode za kuhanje?

Če voda za kuhanje artičok ponuja številne prednosti, kaj pa druga zelenjava? Odgovor je res odvisen od vrste zadevne zelenjave:

  • Škrobnata zelenjava: Voda za kuhanje krompirja, testenin ali riža vsebuje veliko količino škroba, ki ji daje gosto in lepljivo teksturo. Ta voda zato ni priporočljiva za neposredno uživanje ali ponovno uporabo. Lahko pa ga uporabimo za pripravo jedi, kot so njoki ali blini, ali za zgostitev omak in juh.
  • Zelena zelenjava: Voda za kuhanje zelene zelenjave (špinača, zelje, brokoli itd.) je na splošno bogata z minerali in vitamini. Uporabljate jo torej lahko enako kot vodo za kuhanje artičok, in sicer za kuhanje juh, juh ali kot osnovo za omake.
  • Suha zelenjava: Voda za kuhanje stročnic (leča, čičerika, fižol itd.) vsebuje tudi dragocene hranilne snovi za naše telo. Ponovno ga lahko uporabite za pripravo pirejev, juh ali slanih smutijev.

Voda za kuhanje artičok je dragocen vir hranilnih snovi in ​​elementov v sledovih za naše telo, hkrati pa pomaga ohranjati okolje in varčevati z vodo. Zakaj mu torej ne bi dali drugega življenja?

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » Zakaj ne bi več zavrgli vode za kuhanje artičok?