Zakaj pri točenju rezervoarja nikoli ne smete napolniti do roba?

Pogosto je skušnjava, da bi želeli zapolniti maksimum rezervoar svojega vozila da bi v celoti izkoristili skladiščne kapacitete in se tako izognili večkratnim postankom na bencinskem servisu. Vendar ta praksa ni brez posledic in lahko celo povzroči težave na vašem avtomobilu. V tem članku bomo odkrili razloge, zakaj rezervoarja nikoli ne bi smeli napolniti do vrha.

Širjenje tekočin in prelivanje

Ko napolnite rezervoar do roba, ni več prostora za razširitev goriva zaradi temperaturnih nihanj. To je zato, ker se tekočine razširijo, ko so vroče, in skrčijo, ko so hladne. Tako lahko prenapolnjen rezervoar povzroči nadtlak in povzroči razlitje bencina ali dizlaše posebej v vročem vremenu.

Zakaj pri točenju goriva nikoli ne napolnite rezervoarja do roba
Nevarnosti polnjenja rezervoarja do roba

Nevarnosti za sistem izhlapevanja goriva

Sodobni avtomobili so opremljeni z a sistem za izparevanje hlapov goriva (EVAP), ki ima funkcijo zbiranja hlapov ogljikovodikov, ki jih oddaja rezervoar, in njihovega ponovnega vnosa v tokokrog za dovod goriva.

Ta sistem omogoča zmanjšanje emisij onesnaževal in omejitev izgube bencina zaradi izhlapevanja. Ko pa rezervoar napolnite do roba, se lahko hlapi goriva pomešajo s tekočino in nasičijo napravo.

natočite gorivo na bencinski črpalki

Učinki na delovanje motorja

Če v sistem EVAP vdre tekoče gorivo, ne more več pravilno opravljati svoje vloge in lahko povzroči težave z delovanje motorja. Preveč hlapov goriva v sistemu za gorivo lahko namreč povzroči prebogato mešanico zraka in goriva, kar povzroči slabo izgorevanje in zmanjšano zmogljivost motorja. Dolgoročno lahko to celo poškoduje katalizator in druge komponente vozila.

Stroški popravila in vpliv na garancijo

Morda bo potrebna škoda zaradi prepolnega rezervoarja draga popravila, zlasti če je prizadet sistem EVAP ali drugi deli motorja. Poleg tega se ta praksa pogosto šteje za nepravilno uporabo vozila in je zato lahko razveljavi garancijo proizvajalca V primeru težav. Zato je bolje, da upoštevate največjo prostornino, navedeno za vaš rezervoar, da se izognete takšnim nevšečnostim.

Kako se izognete prenapolnjenju rezervoarja?

Da ne bi napolnili rezervoarja do vrha, upoštevajte nekaj preprostih nasvetov:

Plin gor
Točenje goriva na pravi način
  • Upoštevajte navedeno največjo zmogljivost : vsako vozilo ima določeno prostornino rezervoarja in pomembno je, da te omejitve ne presežete. Te informacije lahko preprosto najdete v navodilih za uporabo vašega avtomobila ali na specializiranih spletnih mestih.
  • Pustite, da se črpalka samodejno ustavi : Pri polnjenju goriva so črpalke zasnovane tako, da se samodejno ustavijo, ko je rezervoar skoraj poln. Ne silite pištole, da doda nekaj dodatnih litrov, saj vam ne bo prihranilo veliko denarja in lahko poškoduje vaše vozilo.
  • Izogibajte se tresenju vozila : Nekateri vozniki verjamejo, da lahko s stresanjem avtomobila v rezervoar spravijo več goriva. Ta praksa ni priporočljiva, saj lahko povzroči prelivanje in težave s sistemom EVAP.

Dobra gesta za okolje in vašo denarnico

Nenazadnje je koristno tudi, če rezervoarja ne napolnite do roba okolje in tvoj proračun. Dejansko prelivanje goriva vodi do emisije onesnažujočih plinov in izgube dragocenih destilatov. Po drugi strani pa lahko težave z delovanjem motorja in draga popravila obremenijo vašo denarnico.

Če želite ohraniti svoje vozilo, okolje in svoj proračun, upoštevajte največjo prostornino rezervoarja in ga ne poskušajte napolniti do zadnje kapljice bencina ali dizla.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Nasveti » Zakaj pri točenju rezervoarja nikoli ne smete napolniti do roba?