Zakaj sobe 420 in 13 v veliki večini hotelov ne obstajajo?

Zagotovo ste med svojim poslovnim potovanjem ali potovanjem v prostem času opazili, da nekaterih sob, na primer 13 ali 420, pogosto ni v hotelih. Toda zakaj v nekaterih ustanovah ni sobe 420 in 13? Skupaj se poglobimo v razloge za ta radovedna izginotja.

Strah pred nesrečo: soba številka 13

Število 13 v mnogih kulturah velja za znak smole, kar v veliki meri pojasnjuje pomanjkanje sob s to številko v hotelih. to ljudsko prepričanje izhaja zlasti iz dejstva, da je bil Juda, izdajalec, ki je Jezusa izročil rimskim oblastem, trinajsti učenec, ki je sedel za mizo zadnje večerje.

Zakaj v hotelih ni sob 420 in 13
Zakaj v hotelih ni sob 420 in 13?

Triskaidekafobija: iracionalen strah pred številko 13

Mnogi ljudje trpijo za triskaidekafobijo, fobijo, povezano s strahom pred številko 13. Da bi se izognili povzročanju občutka nelagodja pri svojih strankah, se mnogi hotelirji odločijo, da sobo 13 preprosto odstranijo iz svojega obrata. Nekateri gredo celo tako daleč, da odstranijo tudi 13. nadstropje in ga včasih nadomestijo z medetažo ali prostorom za sprostitev.

Legenda o sobi 420

Če ima odsotnost sobe številka 13 korenine v verskih prepričanjih, je soba 420 povezana s povsem drugo legendo. Dejansko se številka 420 nanaša na kodo, ki jo je skupina kalifornijskih prijateljev v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja uporabila za signaliziranje, da je čas, da se zberejo in zaužijejo konopljo. Od takrat izraz 420 je postala mednarodni simbol uporabe marihuane.

Številke sob, ki jih v hotelih ni
Številke sob, ki jih v hotelih ni

Preprečite škodo in krajo

Da bi preprečili, da bi stranke prišle v skušnjavo, da bi ukradli ali vandalizirali table, ki označujejo številko sobe 420, ali celo organizirali nezakonite dejavnosti, se nekateri hotelirji odločijo, da to številko preprosto ignorirajo. Tako se izognejo morebitnim težavam z zakonom in ohranijo mir svojega obrata.

Druge manjkajoče številke: vraževerja in tradicije

Poleg sob 13 in 420 obstajajo tudi druge številke, ki se v hotelih lahko namenoma izpustijo, odvisno od kultur in tradicij.

  1. številka 4: V azijskih državah, zlasti na Kitajskem, Japonskem in v Južni Koreji, velja številka 4 za nesrečno, ker je njena izgovorjava zelo podobna besedi “smrt”. Zato ni nenavadno, da se hoteli v teh regijah izogibajo uporabi te številke za svoje sobe.
  2. Številka 17: V Italiji število 17 povezujejo z nesrečo zaradi podobnosti z besedo “VIXI” v rimskih številkah, kar pomeni “Živel sem” in se zato lahko razlaga kot prezgodnja napoved smrti. Italijanski hoteli se tej številki pogosto raje izognejo, tako kot nekatere letalske družbe nočejo dodeliti sedeža 17 svojim potnikom.
Manjkajoče številke sob v hotelih
Manjkajoče številke sob v hotelih

Ko hoteli igrajo na karto izvirnosti

Toda ob soočenju z vsemi temi vraževerji in legendami se nekatere ustanove odločijo, da bodo v celoti prevzele te kontroverzne številke in jih celo same naredile turistične atrakcije.

Tematske sobe za izstopanje

Na primer, obstajajo hoteli, kjer je soba 13 okrašena na temo sreče, s predmeti za srečo ali navdihujočimi citati. Druge ustanove so se odločile, da svojo sobo 420 opremijo kot pravi tempelj konoplje, ki ponuja freske, dodatke in knjige o tej rastlini.

Te drzne pobude omogočajo ne le igranje z uveljavljenimi kodami, ampak tudi privabljanje radovednih strank, željnih izvirnih izkušenj. Tako te številke sob, ki še zdaleč niso prekletstvo, lahko postanejo pravo bogastvo za hotelirje, ki si upajo izstopati.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Nasveti » Zakaj sobe 420 in 13 v veliki večini hotelov ne obstajajo?