Zalivanje rastlin med dežjem: dobra ali slaba ideja?

Arroser les plantes quand il pleut : bonne ou mauvaise idée

Vprašanje zalivanja rastlin med dežjem se morda sprva zdi nenavadno, vendar dejansko odpira več zanimivih točk. Dejansko, čeprav se morda zdi nerazumljivo, zalivajte svoje rastline, ko je vreme vlažno v nekaterih situacijah ni nujno slaba ideja. V tem članku bomo raziskali različne vidike, povezane s to prakso, in poskušali odgovoriti na vprašanje: Je zalivanje rastlin ob dežju res potrebno ali neuporabno?

Kaj morate vedeti o potrebah rastlin po vodi?

Da bi pravilno obravnavali to temo, moramo najprej razumeti, kako vodo absorbira rastline in kakšne so njihove resnične zahteve. Rastline potrebujejo vodo za življenje in rast, to je neizpodbitno dejstvo. Vendar se količina potrebne vode precej razlikuje glede na vrsto, podnebne razmere in posebnosti tal.

Zalivanje rastlin med dežjem: dobra ali slaba ideja
Zalivanje rastlin med dežjem: dobra ali slaba ideja

Različne vrste rastlin

Vse rastline nimajo enakih potreb po vodi. Na primer, sukulente in kaktusi so razvili mehanizme, ki jim omogočajo preživetje z zelo malo vode. Nasprotno pa lahko nekatere vodne rastline rastejo le v stalno vlažnem okolju. Zato je nujno poznati posebnosti vsake rastline, da ugotovimo, ali je ob dežju potrebno dodatno zalivanje.

Preberite tudi:  Ta čudovit babičin nasvet vam omogoča, da imate zobe, ki so bolj beli od belih!

Podnebni dejavniki

Podnebje ima tudi pomembno vlogo pri potrebah rastlin po vodi. Dejansko je v obdobjih visoke vročine ali dolgotrajne suše izhlapevanje vode hitrejše in rastline morda potrebujejo več zalivanja, da nadomestijo to izgubo. Nasprotno pa so ob pogostem dežju in nižjih temperaturah potrebe rastlin po vodi praviloma manjše.

Vpliv tal na zalivanje rastlin

Vrsta nadstropje v katerem gojijo rastline, neposredno vpliva na njihovo sposobnost zadrževanja vode. Nekatera tla hitro odvajajo vodo, druga pa jo učinkoviteje zadržujejo. Zato je pomembno, da upoštevate tla, preden se odločite za zalivanje rastlin v dežju.

Odcedna tla

Peščena in kamnita tla so še posebej odcedna, kar pomeni, da omogočajo hiter pretok vode. Pod temi pogoji tudi v primeru močnega dežja zemlja morda ne zadrži dovolj vode, da bi zadostila potrebam rastlin. V tem primeru bo morda potrebno dodatno zalivanje, da se zagotovi zadostna oskrba z vodo.

Preberite tudi:  Je to jajce še dobro? 5 brezhibnih nasvetov, da ugotovite, ali ga lahko jeste

Tla, ki zadržujejo vodo

Nasprotno pa imajo glinasta in ilovnata tla večjo sposobnost zadrževanja vode. Zato lahko ob deževju shranijo več vode, zaradi česar je običajno dodatno zalivanje nepotrebno. Zalivanje rastlin v takih razmerah je lahko celo škodljivo, saj povzroča presežek vode, kar lahko povzroči gnitje korenin in širjenje bolezni.

Zalivanje rastlin v dežju: prednosti in slabosti

Kot smo že videli, univerzalnega odgovora na to vprašanje ni. Vse je odvisno od posebnosti posamezne situacije. Vendar pa je mogoče izpostaviti nekatere prednosti in slabosti, povezane z zalivanjem rastline pod dežjem.

Potencialne koristi

  • Boljša oskrba z vodo: V določenih situacijah, zlasti ko so tla še posebej odcedna ali ko so potrebe rastlin po vodi velike, lahko zalivanje v dežju zagotovi zadostno količino vode za spodbujanje njihove rasti.
  • Optimalna uporaba deževnice: Deževnica je naravno mehka in vsebuje malo apna, zaradi česar je odličen vir zalivanja rastlin. Zalivanje v dežju torej omogoča popoln izkoristek tega brezplačnega in ekološkega vira.
Preberite tudi:  Ta čudovit babičin nasvet vam omogoča, da imate zobe, ki so bolj beli od belih!

Morebitne pomanjkljivosti

  • Nevarnost odvečne vode: Kot smo že omenili, lahko zalivanje rastlin, ko so tla že prepojena, povzroči prekomerno vlago, ki je škodljiva za koreninski sistem in spodbuja izbruhe bolezni.
  • Izguba vode: Če zalivanje ni potrebno, je to izguba vode, ki bi jo lahko shranili za kasnejšo uporabo ali za druge namene.

Če povzamemo, zalivanje rastlin, ko dežuje, je lahko dobra ideja v določenih posebnih situacijah, zlasti kadar ima zemlja nizko sposobnost zadrževanja vode in so potrebe rastlin velike. V drugih primerih se je temu dodatnemu zalivanju na splošno bolje izogniti, da ne bi tvegali povzročitve presežka vode, ki bi škodoval zdravju rastlin.

Photo of author
Despre avtor, Adelina Adamakoma
Zanimam se za psihologijo in čas preživljam v iskanju novih intelektualnih izzivov, s katerimi si razgibavam um in se hkrati sproščam.
Glavna stran » Novice » Zalivanje rastlin med dežjem: dobra ali slaba ideja?